EL CAMÍ CAP A LES ELECCIONS

Sánchez salva obstacles amb les llistes a Andalusia i Madrid

L'exseleccionador Pepu Hernández, candidat del president, s'imposa en les primàries madrilenyes

Susana Díaz rectifica només en part i accepta que quatre ministres encapçalin candidatures andaluses

rosas47280001 pedro sanchez acto psoe valladolid efe190309133943

rosas47280001 pedro sanchez acto psoe valladolid efe190309133943 / NACHO GALLEGO

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Julia Camacho
Julia Camacho

Periodista

ver +

El fet que el president del Govern i líder del PSOE,Pedro Sánchez, hagi avançat les eleccions generals al 28 d’abril fa que es barregin inevitablement els processos d’elecció de candidats a aquests comicis, els legislatius, amb els autonòmics, locals i europeus, previstos per al maig. També s’encavalquenels obstacles i tensions internesque produeixen aquests processos. Així, l’equip de Sánchez ha viscut aquests dies el pols que se li presentava des de les seves files andaluses i les reticències a col·locar ministres als primers llocs per optar al Congrés mentre que, a Madrid, la seva aposta perPepu Hernándezper a l’alcaldia es veia perillar per la quantitat d’adversaris (alguns de potents) que li van sortir a les primàries. Al final els dos assumptes s’han resolt de manera favorable per als interessos del secretari general.

Es va saber ahir dissabte que Hernández, l’exseleccionador de bàsquet, seràl’aspirant socialista per a l’ajuntament madrileny. Es va imposar finalment a tots els seus adversaris a les primàries per àmplia majoria. L’exalcalde de Fuenlabrada Manuel de la Rocha va quedar en segona posició i, en tercera, el regidor a l’ajuntament de la capital, Chema Dávila. Amb els folgats resultats de l’aspirant que avalava sense dissimulacions Sánchez, ja no serà necessària segona volta a l’haver acaparat més del 50% del vot emès pels afiliats del partit, segons recull el reglament de primàries. Un motiu de tranquil·litat per al cap del PSOE.

L’altre és com s’ha anatdesinflant el suflé a Andalusia, on tot apuntava que se li presentaria batalla per la composició de les candidatures per al Parlament. Allà finalment hi ha hagut algunes cessions, tot i que no consens. Les direccions provincials del partit a Andalusia van aprovar també ahir les seves propostes de llistes per al Congrés que, tal com es desitjava el comandament de Ferraz, estaran encapçalades perquatre ministres de Sánchezo membres de l’Executiva federal. Els ministres d’Hisenda, María Jesús Montero; Agricultura, Luís Planas; Cultura, José Guirao; i Interior, Fernando Grande-Marlaska, encapçalaran Sevilla, Còrdova, Almeria i Cadis, respectivament, com pretenia el president. Però fins allà arriba la integració, ja que la resta de noms que completaran els llistats són afins al susanisme.

Canvis en el Comitè Federal

Notícies relacionades

El desafiament més gran –i simbòlic– es manté a Sevilla, l’agrupació de la mateixa Díaz i on la cúpula del PSOE aspirava a tres dels quatre primers llocs. Però només se’ls ha concedit dos noms i, en canvi, s’hi ha inclòs un dels vetats per Sánchez. Des de la direcció regional retreuen el suposat immobilisme de la direcció per justificar la seva posició. És igual. Saben i assumeixen que aquestescandidatures seran modificadesen una mesura o una altra la setmana que ve, quan hagin de ser ratificades pel Comitè Federal. El que no cedeixen elssusanistesés la seva capacitat de fer soroll i desafien que siguin els mateixos que van donar veu a les bases canviant el reglament al 39è congrés “els qui almenys assumeixin el desgast d’esmenar la militància”.

La confecció de les llistes per a les generals ha tret a la llum de nou el latentconflicte Sánchez-Díaz, malgrat que s’havia deixat en hibernació, fins a nou avís, després del desastre de les eleccions andaluses. La convocatòria de les generals ha fet possible que s’hagi pogut veure ja, en diverses ocasions, l’expresidenta andalusa demanar el vot per al líder del seu partit en diversos actes. Des de Ferraz, mentrestant, s’ha guardat en un calaix el senyal de ‘sortida’ que es va arribar a posar al davant a la dirigent andalusa després de guanyar pírricament les autonòmiques i perdre el poder per un pacte de les dretes. Més enllà de les tensions per les candidatures, la direcció socialista necessita i vol pau interna... de moment.