CITES AMB LES URNES

Valls demana per carta a Sánchez, Casado i Rivera un pacte de governabilitat

L'alcaldable de Barcelona reclama a PSOE, PP i Cs no pactar amb «populismes de dretes ni d'esquerres»

El socialista Jaume Collboni qualifica la missiva de «cortina de fum» per tapar la seva presència en l'acte de Colón

zentauroepp47270475 barcelona 08 03 2019 manuel valls valls presenta a maria luz190309121831

zentauroepp47270475 barcelona 08 03 2019 manuel valls valls presenta a maria luz190309121831 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El candidat a l’alcaldia de Barcelona Manuel Valls ha remès aquest dissabte una carta al president del Govern, Pedro Sánchez, i als líders de PP i Ciutadans, Pablo Casado i Albert Rivera, en què els trasllada la necessitat d’un “gran pacte que garanteixi la governabilitat”, mentre els reclama que es comprometin “a no pactar ni amb els populismes de dretes ni d’esquerres”.

Segons informa la candidatura de Valls en un comunicat, l’exprimer ministre francès defensa en la missiva aquest “gran pacte que garanteixi la governabilitat delspartits constitucionalistes, sense condicionaments de formacions polítiques alienes a l’ordre constitucional”.

Per això, el candidat a l’Ajuntament de Barcelona avalat per Ciutadans apel·la a la “responsabilitat” dels líders constitucionalistes com a “homes d’Estat”. “Si les forces polítiques constitucionalistes anteposen el molt que els uneix a les seves diferències programàtiques concretes, si aposten per una política d’Estat abandonant el curtterminisme, el país en el seu conjunt farà un gran pas”, argumenta a la carta.

Valls adverteix que sense “generositat”, sense “altures de mires”, premiant l’“interès particular” i l’“avantatgisme”, Espanya corre el “risc” de patir un “estancament enorme”: “Una crisi constitucional o una legislatura agitada i estèril són terreny abonat perquè creixin els desencisats amb el sistema democràtic”, avisa el candidat.

Crítiques al pacte andalús

En aquest context, el candidat denuncia que l’acord de govern a Andalusia va suposar una “cessió significativa a la dreta radical”, en al·lusió a Vox tot i que sense citar-lo, mentre critica la “falta de responsabilitat” del PSOE. Però, també, alerta que les diferents cites electorals –generals, autonòmiques, municipals i europees– se celebren sota la “pressió” del populisme i del “nacionalisme separatista”.

A la carta, el candidat a l’alcaldia es refereix així mateix a les eleccions municipals del 26 de maig i fa una crida a evitar que Barcelona “sigui la palanca de l’independentisme” de la mà d’una eventual aliança amb el “populisme” de l’alcaldessa Ada Colau. Valls, en aquest sentit, considera que el resultat dels comicis a la capital catalana tindrà també una “transcendència social i política” per a Espanya i Europa.

Reacció del PSC i el PDECat

Els socialistes han reaccionat a la missiva qualificant-la de “cortina de fum” per amagar la seva participació en la manifestació celebrada a la plaça de Colón de Madrid, convocada per PP, Ciutadans i Vox. “Això no es pot tapar amb una carteta”, ha assegurat l’alcaldable del PSC per la capital catalana, Jaume Collboni.

Notícies relacionades

“El que ha de ser és més coherent i més responsable. Valls teòricament pertany a una tradició política com la francesa, que el que fa és bloquejar la ultradreta i evitar que participi o condicioni governs”, ha afegit Collboni, en al·lusió al pacte de govern a Andalusia.

Per la seva part, el candidat del PDECat,Joaquim Forn, va assenyalar a Twitter que com que Valls “ja sap que no serà alcalde només amb Cs”, es presenta com el “candidat dels partits del 155”. “I amb ells també arriba Vox”, ha avisat l’exconseller d’Interior, en presó preventiva per l’1-O.