Oberta una investigació

Detingut el líder de Vox a Lleida per agressió sexual

Els fets haurien tingut lloc en un centre de discapacitats amb tutela de la Generalitat

El partit suspèn Ortiz com a militant i intenta negar que tingués càrrecs

abertran47241746 headline   tema  detenido el presidente de vox en lleida por190306082658

abertran47241746 headline tema detenido el presidente de vox en lleida por190306082658

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els Mossos d’Esquadra van detenir dimarts passat el president de Vox a Lleida, José Antonio Ortiz Cambray, per una presumpta agressió sexual a un discapacitat. La presumpta víctima és una persona amb discapacitat major d’edat i la denúncia va ser presentada pels seus tutors, segons fonts judicials. La formació ultra va emetre un comunicat en què, a més d’anunciar que el suspenia de militància, assegurava que Ortiz «no ocupa cap càrrec de responsabilitat dins del partit» i que només és «un militant de base». Però el cert és que, com es va recordar ahir a les xarxes socials, Vox es va referir a ell en més d’una ocasió en el passat com a president del partit a Lleida.

La investigació va es va obrir després que els responsables del centre per a menors amb discapacitat intel·lectual Aspros detectessin una actitud estranya en un d’ells. Després de revisar el seu telèfon mòbil, van descobrir imatges i converses que implicaven Ortiz en un presumpte delicte d’abusos sexuals.

Fonts de la Generalitat van informar a Efe que la víctima és un intern d’una fundació tutelar privada per a discapacitats que presta serveis concertats a la Generalitat a Lleida, tot i que no va precisar el nom de la fundació. El departament d’Afers Socials encara està recopilant dades sobre els fets i encara no ha decidit si, com fa en altres casos, es personarà com a acusació.

No obstant, les víctimes podrien ser del seu entorn més proper, totes del gènere masculí. La policia sospita que hi pot haver fins a cinc víctimes. En un dels casos, el detingut hauria pagat a un menor amb discapacitat severa uns cinc euros per pràctiques sexuals com ara fel·lacions. La investigació policial continua oberta i està previst que el sospitós passi a disposició judicial aquest dijous al jutjat de guàrdia.

El mòbil de l’arrestat

Segons altres fonts properes al cas citades per Europa Press, la policia està revisant l’ordinador, la tauleta i el mòbil d’Ortiz buscant un possible consum de pornografia infantil, i també va registrar dues vivendes: una als Alamús (Lleida) i una altra a Lleida. La detenció es va produir al centre de treball del dirigent de Vox, al barri lleidatà de Cappont.

Curiosament, Ortiz va presentar dilluns passat una denúncia davant de la Fiscalia de Lleida per un presumpte delicte d’odi per l’aparició de ninots penjats el 27 de febrer amb les sigles de Cs, el PP, el PSC, Podem i Vox, i cares de líders i pancartes en què es podia llegir «tots els partits del règim seran culpables de l’empresonament» i «Absolució Pablo Hásel» [el raper condemnat a nou mesos de presó].

Notícies relacionades

Ortiz Cambray es va presentar a les eleccions municipals de Lleida el 2011 com a candidat per Plataforma per Catalunya, i a Vox ho va fer en les llistes per al Senat en les eleccions generals del 2016. Aquest dirigent ultra ha protagonitzat diverses polèmiques en els últims anys per missatges a les xarxes socials relacionats amb l’exhibició de símbols franquistes.

«No descartem que quan tinguem més informació ens personem en la causa, pel mal nom o pel mal que hagi pogut causar al nostre nom», va assegurar el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, que va recordar que la seva formació defensa la cadena perpètua per als delinqüents sexuals, si bé va matisar que no està demanant aquesta pena per al seu dirigent lleidatà, perquè no «presumirà culpabilitat sense estar en un judici».

Temes:

Catalunya Vox