BARÒMETRE DE FEBRER

El CIS eixampla l'avantatge del PSOE a dos mesos de les eleccions generals

Els socialistes, amb un vot directe del 33,3% a l'enquesta, doblen en suports els seus competidors

El PP obté un 16,7% i torna a la segona posició gràcies a la caiguda de Cs i Vox

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

ElCentre d’Investigacions Sociològiques (CIS)ha publicat aquest dijous el seu baròmetre corresponent al mes de febrer, a menys d’una setmana que el dimarts 5 de març es produeixi formalment la dissolució de les Corts i la convocatòria oficial d’eleccions generals per al 28 d’abril.

Segons l’enquesta de l’organisme públic, el PSOE, amb un 33,3% de vot directe, amplia el seu avantatge sobre els seus competidors, fins al punt de doblar-los en recolzaments. El PP, en segona posició, obté un 16,7%, davant el 15,3% de Ciutadans i el 14,5% de Podem i les seves confluències. Vox, amb un 5,9%, baixa lleugerament respecte a l’anterior enquesta, del gener.

L’organisme públic només dona les dades d’intenció directa, és a dir el que contesten espontàniament els sondejats sense ponderar altres factors com el record de vot, l’estimació dels líders i la confiança que susciten. El sistema, posat en marxa pel president del CIS, José Félix Tezanos, exmembre de l’executiva socialista, trenca amb la tradició anterior, que sí que aplicava l’anomenada 'cuina', i acostuma a beneficiar els partits d’esquerra, que tenen menys vot ocult. Segons les dades del baròmetre, la suma del PSOE i Podem, amb un 47,8%, està molt per davant del bloc format pel PP, Ciutadans i Vox, que es queda en un 37,9%.    

El treball de camp de l’enquesta es va dur a terme en un panorama polític molt diferent de l’actual. El CIS va fer les 3.000 entrevistes en què es basa l’estudi entre l’1 i el 10 de febrer passats, abans, per tant, que el Congrés tombés el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat del 2019 i que el president del Govern, Pedro Sánchez, anunciés la convocatòria anticipada d’eleccions.

El treball de camp de l’enquesta es va dur a terme a principis de febrer, abans del rebuig dels Pressupostos i la convocatòria d’eleccions

Recuperació del PP

L’anterior enquesta, corresponent al mes de gener, atorgava una important pujada a Vox, la qual cosa convertia el partit que presideixSantiago Abascal, amb un 6,5%, en el gran beneficiari de la davallada del PP, que queia fins a la quarta plaça en intenció directa de vot després del PSOE, Cs i Units Podem i les seves confluències. El PSOE millorava en aquell estudi un punt respecte al resultat del mes anterior i es mantenia primer amb un 29,9%, seguit de Ciutadans amb el 17,7%, l’altre partit que es beneficiava de la davallada del PP, que es quedava en un 14,9%. Podem obtenia un 15,4%.

El baròmetre d’aquest dijous, en canvi, mostra que el PP ha corregit la seva caiguda, mentre que els taronges i els morats baixen lleugerament. Sobretot el partit d’Albert Rivera,  una cosa que, juntament amb el descens de Vox, explica la recuperació de la formació que presideix Pablo Casado. 

Pel que fa a Catalunya, el PSC sumaria set punts als resultats del desembre i amb el seu 25,6% se situaria en primera posició per davant d’ERC, que es quedaria amb el 15,5%, set punts per sota que fa dos mesos. En Comú Podem també pateix una lleugera caiguda (11%) i Cs millora els resultats (9,3%). El PP es mantindria amb un 4,9% i superaria el PDECat, que continuaria caient amb un 3,1%, la meitat dels sufragis que li pronosticava l’anterior CIS.

Crítiques a Tezanos

Aquest sondeig –que mostra que la valoració sobre el Govern va créixer set dècimes al febrer però la de Sánchez va caure tres– ha provocat crítiques del PP i Ciutadans, que han carregat contra Tezanos.

Notícies relacionades

Així, Pablo Casado ha remarcat que el sondeig és "una autèntica vergonya per falta de credibilitat", mentre que el seu portaveu a la Cambra baixa, Dolors Montserrat, ha ironitzat que Tezanos l’ha "decebut" perquè pensava que l’enquesta diria que "el cent per cent dels vots eren per a Sánchez". També en aquesta línia, el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, ha censurat el president del CIS per sortir "en ajuda" del cap de l’Executiu a dos mesos del 28-A. "Era clar que quan es convoquessin les eleccions sortiria en ajuda de Sánchez per tornar-li el sou que li està pagant en forma d’enquesta favorable", ha conclòs.

Els socialistes han reaccionat amb "moltíssima prudència" davant de l’enquesta. "Encara hi ha molts indecisos", s’ha limitat a apuntar el secretari general del Grup Parlamentari Socialista, Rafael Simancas. Per la seva banda, la portaveu d’Units Podem al Congrés, Irene Montero, ha demanat als espanyols que no votin "amb por ni amb resignació", abans de recordar que altres enquestes donaven "per morts" els morats i al final no va ser així.