L'oposició força el Govern a millorar la política social amb les persones grans

La moció, amb el vot en contra parcial de JxCat i ERC, exigeix més inversió

Reclama construcció de residències i centres de dia i afrontar les llistes d'espera en dependència

46669141 60

46669141 60

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova derrota parlamentària del Govern. Els grups que donen suport a l’Executiu de Quim Torra, Junts per Catalunya i ERC, s’han quedat en minoria i han vist com tota l’oposició en bloc els obligava a incrementar la política social en favor de les persones grans, en una moció presentada amb el PSC i que JxCat i els republicans han recolzat només parcialment. Però l’abstenció i el vot en contra d’aquests dos grups no han impedit que prosperés el text.

Un text que reclama, entre altres mesures –que rebutjaven els grups del Govern–, "tramitar 2.000 noves prestacions vinculades a residència durant el 2019 perquè les persones amb dependència reconeguda que estan en llista d’espera puguin ocupar part de les places residencials buides", així com invertir en els pressupostos els diners necessaris "per a la construcció de noves residències, centres de dia i pisos tutelats de titularitat pública d’acord amb les necessitats existents" i "crear una cartera de serveis específica per a les persones grans que viuen soles" i en un termini de tres mesos "procedir a l’actualització de la cartera de serveis socials, congelada des de l’any 2010". La moció obliga el Govern a "incrementar en un 30% el nombre de noves prestacions per a cuidadores no professionals" i recolzar la recuperació i les seves cotitzacions a la seguretat social retirades el 2012. També suposa que la Generalitat haurà que concertar totes les places residencials i de centre de dia d’aquells nous equipaments promoguts pels ajuntaments amb fons propis.

Pressupostos

Notícies relacionades

El diputat del PSC Raúl Moren ha denunciat que "si són incapaços, en els pressupostos virtuals que volen presentar-nos, de garantir 4.000 places de centres de dia i dependència, ¿quins pressupostos socials estan presentant?". Moreno ha denunciat que "assistim a la mort de la política social per a persones grans al nostre país" i ha acusat els grups que recolzen al Govern de voler diluir els termes de la moció. "No hi ha hagut ni una proposta d’ERC ni de JxCat de modificar ni una sala xifra de les que jo sol·licitava, ni vostès saben quantes places poden posar en marxa".

ERC, en les seves intervencions, ha defensat que tres de cada quatre euros dels pressupostos del 2019 estan dedicats a polítiques socials i han criticat els comuns per no voler votar els comptes. Els republicans han apel·lat a la "responsabilitat". "Demanen més diners però es desentenen de 'com ho fem possible, és una posició tramposa’", ha replicat Marta Vilalta en la seva intervenció a una moció posterior dels comuns sobre polítiques socials.