FINAL DE LEGISLATURA

Sánchez ultima el pacte del lloguer sense límit al preu

El decret preveu prolongar els contractes i fixa més exigències per a desnonaments

El Govern estrena els "divendres socials" amb vivenda, igualtat, ocupació pública i 'brexit'

zentauroepp46961384 pedro sanchez190214135808

zentauroepp46961384 pedro sanchez190214135808 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern estrena "els divendres socials" amb un paquet de decrets que aprovarà amb comptagotes en els successius Consells de Ministres fins a les eleccions, al ritme que vagi lligant els recolzaments parlamentaris necessaris perquè aquestes mesures siguin convalidades pels grups al Congrés. La fórmula ha rebut fortes crítiques de l’oposició, que acusa Pedro Sánchez de fer la campanya del 28-A des de la Moncloa, però permetrà a l’Executiu salvar algunes iniciatives rellevants de la legislatura. Val dir, que en la seva versió descafeïnada.

És el cas del denominat decret de vivenda, que l’Executiu preveu aprovar aquest divendres. Inclou mesures per afavorir els lloguers però no resol el problema fonamental: el preu. Finalment, no s’establirà un límit a la tarifa mensual que cobren els propietaris als seus llogaters. Tot i que s’esmenta la creació d’un índex de preus autonòmics, el decret no atorga a les comunitats autònomes la capacitat de limitar el preu, ja que per a això seria necessari reformar la llei d’arrendaments urbans (LAU), de manera que aquesta guia no és vinculant. 

Per a Units Podem el decret és molt lluny de ser la solució ideal, però advoca per donar-li suport perquè considera que s’hi han introduït millores des que el 23 de gener el Congrés tombés l’intent del Govern d’aprovar-lo. Quan els preus no s’aconsegueix posar un límit, però sí que es vincula l’índex de referència a l’augment de l’IPC. 

Notícies relacionades

També estableix que en cas de desnonament  els jutjats hauran de donar avís alsserveis socials i s’obliga a fixar data i hora del desallotjament. El preavís de no renovació del contracte de lloguer passa d’un mes a quatre. 

Els altres decrets amb possibilitat de ser aprovats aquest divendres són igualtat (probablement sense ampliació del permís de paternitat i cal veure si les cotitzacions de les cuidadores de dependents); mesures del contingència pel 'brexit' i una oferta d’ocupació pública. Queden pendents els ajuts a aturats més grans de 52 anys i la contrareforma laboral.