NEGOCIACIONS

El PDECat s'inclina per fitxatges pròxims a la Crida sense forjar una coalició

L'acord entre les dues organitzacions podria generar rebuig en sectors d'un i altre espai polític

Els postconvergents inicien aquest dimecres l'elecció de candidats

zentauroepp46865292 diputats de jxcat al parlament  del pdecat al congr s i el p190207201947

zentauroepp46865292 diputats de jxcat al parlament del pdecat al congr s i el p190207201947 / Rafa Garrido

3
Es llegeix en minuts

Límit 48 hores. Les negociacions a tres bandes entre el PDECatla Crida i Junts per Catalunya (JxCat) –la marca electoral registrada pels postconvergents, negociada amb l’expresident Carles Puigdemont– s’acceleren de cara a arribar o no a un possible acord en les eleccions generals. Un acord que podria passar, segons fonts de la postconvergència, per limitar el pacte a fitxatges puntuals a la llista electoral. Fonts de la Crida no descarten la idea de "compartir la marca de JxCat" en els comicis del 28-A però això genera recels interns en una associació de recent creació. Es tracta d’una negociació amb molts angles diferents, unes puntes de coixí que genera més que recels en tots els actors, que no són pocs.

Actors com els presos del procés, el mateix Puigdemont, els que en el PDECat no volen repetir l’experiència de la confecció de la llista de JxCat, els que en la Crida no volen que a poques setmanes de néixer la seva marca es vinculi únicament al PDECat i entri a la arena electoral escorant-se cap a un sol pol independentista després d’haver predicat la unitat. Afegeixi-s’hi la dificultat d’encaix d’alguns d’aquests actors per confeccionar l’encara no acordada del tot llista electoral per a l’ajuntament de Barcelona. I que també està en suspens la candidatura a les eleccions europees.

Per tot això, el PDECat té decidit presentar-se com a tal o sota la marca JxCat , en totes les eleccions. I aquest dimecres inicia el procés de confecció territorial de ternes de llistes en assemblees territorials. A tot estirar, la cúpula postconvergent sospesa fitxatges de personalitats vinculades a la Crida. I respecte al cap de llista, no es descarta Josep Rull, però això també depèn de noves reunions a la presó.

De la seva banda, fonts de la Crida admeten la reunió aquest dilluns entre Toni Morral i el president del PDECat, David Bonvehí, avançada pel diari ‘Ara’ aquest dimarts, que també va explicar una visita de Bonvehí a Jordi Sànchez, líder de la Crida, a la presó de Soto del Real. Una reunió que es repetirà divendres, data que pot ser clau. 

El què

Una qüestió no menor serà la del programa. ¿Què reclamarà Junts per Catalunya al Congrés dels diputats? Aquesta és una qüestió clau de cara a la continuïtat o no de diputats com Carles Campuzano, Jordi Xuclà o Ferran Bel, defensors d’una via pactista i negociadora amb l’Estat, davant el manifest de la Crida en favor d’una llista independentista d’unitat –que ERC ha rebutjat una vegada més– amb un únic punt: negociar un referèndum d’autodeterminació amb l’Estat. O davant les paraules de la dirigent de la Crida, consellera  i portaveu del Govern, Elsa Artadi, afirmant que l’independentisme ja no tornarà a "pagar per endavant" a Madrid.

Notícies relacionades

El missatge de JxCat a Madrid definirà, doncs, els noms de la llista a Madrid. A més d’això, es pot recordar que quan el PDECat va acceptar cedir a Puigdemont bona part de la vara de comandament per fer JxCat en les eleccions del 21-D, això va generar una controvèrsia encara latent. I fins fa pocs mesos no es van resoldre qüestions tan sensibles com el repartiment de les assignacions econòmiques.

Tota la negociació s’està duent a terme de forma sigil·losa i amb permanents contactes a diverses bandes. Els més prudents en un i altre espai afirmen que és "inevitable" una entesa a mitjà termini. Però la pressa fa difícil un acord electoral imminent. A més, la Crida ha promès formular una pregunta a les seves bases que ja s’està preparant i que serà vinculant. També el PDECat haurà de convocar un consell nacional per decidir sobre les llistes. I, entre altres coses, fixar si com va fer en les últimes eleccions generals, escull els seus candidats mitjançant eleccions primàries.