POL·LUCIÓ EN L'AIRE

La Generalitat activa un avís preventiu per contaminació a Barcelona davant de la mobilitat del MWC

Se supera el valor límit diari de PM10 a la Vall d'Hebron i Granollers, cosa que podria activar les restriccions de vehicles

zentauroepp43077883 contaminacio190226092011

zentauroepp43077883 contaminacio190226092011 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica als 40 municipis de la conurbació de Barcelona, "degut en bona part a l’increment de la mobilitat associada al Mobile World Congress (MWC)" juntament amb la pols sahariana i un potent anticicló, que dificulta la dispersió de les partícules en suspensió PM10.

En un comunicat, el departament ha explicat que s’han detectat nivells "bastant elevats" de contaminació als municipis que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, on s’ha mesurat en les últimes hores nivells alts de diòxid de nitrogen (NO2).

Aquest dilluns es va superar el valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) de PM10 en els punts de mesura de Barcelona –a la Vall d’Hebron– i Granollers, "i no es descarta" que aquesta setmana es torni a produir.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà si fa falta activar un episodi de contaminació per partícules o desactivar l’avís.

L’avís és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, que pot produir-se o no i té per objectiu reduir les emissions de contaminants per evitar que es produeixi l’episodi; en cas de declarar-se l’episodi per NO2

RECOMANEN TRANSPORT PÚBLIC

L’avís actual comporta alertar el nivell de contaminació elevat en plafons lluminosos dels principals eixos viaris i informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic –en lloc del privat.

També es notifica a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treballs previstos per a aquests casos i es recomana als municipis que parin o redueixin les activitats o obres amb materials polsosos.

La Generalitat recomana als ciutadans dels municipis afectats fer els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat, utilitzar el cotxe compartit i fer una conducció eficient.

En cas de disposar de diferents vehicles, criden a utilitzar el que tingui les emissions més baixes, així com regular la climatització de les llars abaixant la temperatura del termòstat i assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions fòssils, així com dels filtres i captadors de cendres.

BARCELONÈS, BAIX LLOBREGAT I VALLÈS

La Zona de Protecció Especial inclou municipis de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, com Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell i Molins de Rei.

Notícies relacionades

També hi figuren Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac i Ripollet.

Tanquen la llista Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès i Sant Fost de Campsentelles.

Temes:

Contaminació