CORRUPCIÓ DOCENT

La fiscalia demana tres anys i tres mesos de presó per a Cifuentes per induir a falsificar el seu màster

El ministeri públic imputa a l'expresidenta madrilenya la falsedat de l'acta "sabent" que acreditava una defensa del treball final "que mai es va produir"

En l'escrit se sol·liciten també tres anys i nou mesos de presó per al catedràtic Alvarez Conde i un any i nou mesos per a la directora, Cecilia Rosado

20190226 426856 fiscaliaprisioncifuentese 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Agencias

La fiscalia demana tres anys i tres mesos de presó per a l’expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes per un delicte de falsedat documental al considerar-la inductora de la falsificació de l’acta que acreditava que havia defensat el seu màster, cosa que mai va passar.

Segons ha informat la Fiscalia de Madrid, el Ministeri Públic considera Cifuentes en el seu escrit d’acusació inductora de la falsificació d’una actainductora de la falsificació "sabent" que acreditava una defensa del treball de final de màster que "mai es va produir". I l’acusa d’haver-la exhibit en diversos mitjans i xarxes socials "per evitar les nefastes conseqüències polítiques que hauria d’afrontar".

Així mateix, el fiscal demana 21 mesos de presó com a autora de la falsificació de l’acta per a Cecilia Rosado, integrant del tribunal que suposadament va examinar Cifuentes i que treballava com a personal laboral a la Universitat Rei Joan Carles (URJC).

Penediment beneficiós 

Rosado va ser nomenada directora del Màster en Dret Autonòmic i Local l’octubre del 2011, impartit en el curs 2011-2012 per l’Institut de Dret Públic, associat al’URJC i especialitzat en estudis jurídics de postgrau. El fiscal sol·licita per a ella una pena inferior a la de Cifuentes, perquè va reconèixer els fets i va col·laborar en la investigació.

De la mateixa manera, imputa aEnrique Álvarez Conde, catedràtic de la URJC i exdirector de l’Institut de Dret Públic, ser coautor indirecte del delicte i li reclama tres anys i nou mesos de presó. Mentre que per a María Teresa Feito, exassessora de la Conselleria d’Educació de la Comunitat de Madrid i funcionària de l’URJC, sol·licitatres anys i tres mesos de presó.

Segons l’escrit del fiscal, quan ‘Eldiario.es’ va publicar que Cifuentes no tenia aprovades totes les assignatures del màster, l’expresidenta es va posar en contacte amb Feito perquè havia sigut professora en la Rei Joan Carles durant anys i tenia una bona relació amb professors, el rector i el catedràtic Enrique Álvarez Conde. Cifuentes volia que Feito fes les gestions oportunes "amb la finalitat de resoldre la crisi que la notícia havia provocat", a les quals va accedir, afegeix la fiscalia.

Així, d’acord amb Álvarez Conde, "i sabent que Cristina Cifuentes no havia superat totes les assignatures, no havia fet el treball final de màster (TFM) i no havia procedit a la seva defensa", van decidir que es confeccionaria una acta a la qual es donaria "aparença de versemblança".

Engany als mitjans

Tot això, continua el fiscal, per acreditar de cara alsmitjans de comunicació que l’expresidenta havia cursat el màster amb normalitat i que havia superat tots els tràmits necessaris per a l’obtenció del títol acadèmic corresponent.

Després d’una roda de premsa del rector de la URJC el 21 de març passat i d’Álvarez Conde, aquest va trucar a Cecilia Rosado per "donar-li instruccions per confeccionar una acta en què es reflectís" que Cifuentes havia defensat el TFM el 2 de juliol del 2012 davant del tribunal conformat per Rosado com a secretària, Clara Souto com a vocal, i Alicia López de los Mozos com a president.

Cecilia Rosado, atesa la "forta jerarquia" existent entre ella i el catedràtic i "davant del temor de les possibles conseqüències negatives per a la seva feina" si no acatava el que se li demanava, va accedir a confeccionar una acta seguint les indicacions rebudes, ressalta l’escrit.

És més, recalca el fiscal, Rosado va fer constar "falsament" que "reunits el tribunal d’avaluació amb data 2/07/2012, acorda atorgar a l’alumne la qualificació global de notable (7,5)" i va estampar a l’acta la seva firma i dues mésimitant les de les professores Clara Souto i Alicia López de los Mozos.

Rector innocent 

A continuació, va crear una adreça de correu electrònic a nom d’Álvarez Conde i va enviar l’acta a l’adreça del rector, Javier Ramos López, "que ignorava les manipulacions realitzades", segons el Ministeri Públic.

Notícies relacionades

Aquell mateix dia, de forma "insistent" i "aclaparadora", María Teresa Feito va trucar fins a 21 ocasions al telèfon personal de Cecilia Rosado "indicant-li que aquella situació havia de quedar resolta com fos i que, en cas contrari, l’acusada Cristina Cifuentes els tallaria el cap".

Pel que fa a les multes, la fiscalia demana per a Álvarez Conde i per a Cifuentes 20 mesos a una quota diària de 50 euros (uns 30.000 euros); per a Feito, 15 mesos amb una quota diària de 10 euros, i per a Rosado, 4 mesos amb una quota diària de cinc euros. Encara no s’ha fixat la data per a la celebració del judici.