ELECCIONS LEGISLATIVES

Nuet i Alamany exploren una aliança amb ERC per a les generals

El líder d'EUiA planteja a Comunistes de Catalunya anar amb els republicans el 28-A

L'exdiputada dels comuns defensa un "front sobiranista d'opcions progressistes"

elisenda

elisenda

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els esdeveniments es precipiten a la galàxia dels comuns després del sotrac que va suposar la sortida d’Elisenda Alamany  del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podemd’Elisenda Alamany  . En la roda de premsa del seu adeu va estar acompanyada de Joan Josep Nuet, que ja llavors va advertir que en les pròximes setmanes ho posaria “tot” a debat en els espais que encapçala (Comunistes de Catalunya i EUiA). El primer moviment ha sigut proposar, com a secretari general de Comunistes, que la seva formació explori de cara una aliança amb ERC per a les eleccions generals.

Es tracta d’una iniciativa del mateix Nuet, que ara Comunistes de Catalunya debatrà si ha d’explorar aliances amb ERC i amb Catalunya en Comú per a les generals i que votarà el 9 de març. En la resolució de Comunistes es deixa clar que, malgrat contemplar aliances amb ERC de cara les generals, en les municipals i europees prioritzarà anar en llistes dels comuns. Però en les generals Nuet proposa reproduir el model que es postula en municipal Badalona, on Dolors Sabater intentaria tornar a l’alcaldia amb el recolzament d’ERC, la CUP i els comuns

"És evident que si aquesta fórmula es pogués reproduir en les generals les sinergies que podria tenir serien fenomenals. Estaríem encantats", reflexiona Nuet. "No forçarem EUiA a confrontar els seus referents estatals", assenyala, amb referència a Esquerra Unida, formació que està negociant si es presenta de nou a les generals amb Podem.

En el bàndol republicà afirmen que la convocatòria anticipada dels comicis ha precipitat els esdeveniments, cosa que podria donar lloc a solucions "forçades" que es volen evitar. A ERC també fan un distinguo entre el que podria ser un pacte amb Nuet per a les generals i el que podria subscriure’s amb el nounat partit d’Alamany, més orientat a unes eleccions catalanes, fins i tot sense data.

Els republicans reconeixen els contactes

Notícies relacionades

Nuet fa equilibris al seu polièdric paper de fundador de Sobiranistes, líder d’EUiA i Comunistes i diputat de Catalunya en Comú Podem al Parlament. El mateix Nuet i Alamany van crear a l’octubre Sobiranistes, un corrent crític amb el rumb dels comuns que Alamany vol impulsar després de la seva sortida dels comuns. Sobiranistes, que impulsa Alamany, també ha mantingut "converses informals" amb ERC, tot i que encara no hi ha res concret encara. 

"Vivim un moment excepcional en què és necessari fer un front sobiranista entre opcions progressistes", valora Alamany l’exdiputada de Catalunya en Comú Podem, que té clar dues coses: primer, que no fitxarà a títol individual per cap candidatura; i segon, que amb Nuet, "compartim la mateixa anàlisi i tot i que hàgim d’anar a ritmes i camins diferents arribarem al final al mateix punt".