Sánchez, a Rivera: "Fa olor de la naftalina de la ultradreta"

El president del Govern denuncia el "cordó sanitari" que Cs ha posat al PSOE pel seu diàleg amb els independentistes

El cap de l'Executiu retreu a Casado els seus insults i aquest li respon que "empaqueti el matalàs perquè sortirà de la Moncloa" el 28-A

sanchez-naftalina / periodico

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Juan Ruiz Sierra

En la primera sessió de control després de l’anunci de l’avanç electoral, els dirigents dels principals partits polítics han aprofitat per marcar perfil i remarcar les seves diferències davant de la pugna del 28 d’abril. El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, s’ha defensat dels atacs que li han arribat des del PP i Ciutadans. A Pablo Casado li ha retret els seus "insults" davant de la falta de "raons" i "arguments" i a Albert Rivera li ha recordat la fotografia de la plaça de Colón, junt amb Vox: "Deu tenir un armari ple dejaquetes. Vostè un dia es posa la jaqueta de suposat liberal i un altre, una que fa olor de la naftalina de la ultradreta". 

Casado ha centrat la seva pregunta en les suposades "cessions" del Govern als independentistes. "Ningú ha fet mai tant mal a Espanya en tan poc temps", ha denunciat. El líder del PP ha demanat que, després de conèixer que la seva primera decisió a l’arribar a la Moncloa va ser canviar el matalàs (revelació del llibre de Sánchez), li ha reclamat que vagi prenent "l’última": "Empaqueti el matalàs perquè sortirà de la Moncloa en dos mesos". 

En el seu torn, Rivera ha intentat preguntar al dirigent socialista per la seva posició davant dels possiblesindultsde què va parlar la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i el cap de files del PSC, Miquel Iceta. Però Sánchez no ha entrat en aquests dos assumptes, perquè no era la pregunta escrita que el partit d’origen català havia registrat en el Congrés. El cap de l’Executiu l’ha convidat a tornar a prendre la paraula al dirigent de Ciutadans, que li ha dit que si no respon és perquè pensa que necessitarà pactar amb ERC i el PDECat després de les eleccions del 28 d’abril. Rivera s’ha compromès a no indultar els dirigents sobiranistes que estan sentjutjats al Tribunal Supremi ha proclamat que si va entrar en política va ser per evitar que hi hagi presidents com ell, que són, segons el seu parer, una "ganga" per als que volen trencar Espanya. 

Sánchez ha aprofitat per comentar-li cara a cara el que pensa del veto que els taronges van decidir dilluns passat en la sevareunió del comitè executiu: Ciutadans va decidir no pactar amb el PSOE en els comicis de primavera. "Posarà al PSOE un cordó sanitari, un partit que fa 140 anys que serveix Espanya", s’ha queixat el secretari general dels socialistes. "No només m’exclou a la meva persona i el meu partit, sinó milions de persones que creuen en el PSOE", ha continuat, abans de criticar-lo pels seus canvis d’opinió i recordar-li la concentració de Colón, on Rivera es va fotografiar junt amb Casado i també Santiago Abascal, líder de Vox. 

De "colpistes" i "feixistes"

Les preguntes a Carmen Calvo, just després, han anat per un camí una mica menys agrest. Catalunya ha copat també el torn de la vicepresidenta. Primer, amb la portaveu del PP, Dolors Montserrat. Després, amb el d’ERC, Joan Tardà. Per a la conservadora, el Govern ha cedit davant dels independentistes, i ha convertit els espanyols en "ostatges". Per al republicà, al contrari, l’Executiu no ha fet res davant el problema polític. 

"¿Quan es va adonar que els independentistes li demanarien la independència?", li ha preguntat Montserrat, exministra de Sanitat, a Calvo.

"El mateix dia que vostè. L’1 d’octubre del 2017, estant vostè asseguda en el Govern i consentint un referèndum il·legal", ha contestat la vicepresidenta.

A partir d’aquí, la portaveu del PP ha acusat l’Executiu de cometre "la deslleialtat més gran en aquests 40 anys de democràcia" a l’asseure’s amb el president, Quim Torra, i acceptar un relator en el diàleg amb Catalunya, una figura que després va retirar al rebutjar ERC i el PDECat els Pressupostos.   

"Digui aquí, on és tot Espanya, un fet jurídic que avali elreguitzell de mentides ignorants amb què vostès confonen els espanyols. Surtin de la mentida i de la ignorància suprema amb què vostès exerceixen constantment la crispació", ha dit Calvo.

Notícies relacionades

Tardà no ha començat dirigint-se al Govern, sinó a Rivera, que poc abans havia dit "colpistes" a republicans i postconvergents. "Com a autodefensa democràtica, li dic: Vostè és un feixista, senyor Rivera", ha dit el dirigent d’ERC, que després, en un to conciliador, ha argumentat que després de les eleccions generals del 28 d’abril, si els socialistes continuen governant, hauran de tornar a asseure’s amb la Generalitat, perquè l’única alternativa al "diàleg" és el "desastre".

El Govern no ha recollit el guant. Després de diversos mesos bastint ponts amb l’independentisme, l’Executiu ha passat a l’atac, identificant republicans i postconvergents amb el PP i Cs, amb el rebuig dels Pressupostos com a denominador comú. "Han acabat votant amb els mateixos interessos de la ultradreta per parar aquest Govern", ha dit Calvo a Tardà.  

A propòsit del matalàs

A la sortida de l’hemicicle, Pedro Sánchez ha hagut d’enfrontar-se a les preguntes amb sorna dels periodistes. "¿Creu que tindrà un coixí suficient de diputats després de les eleccions del 28 d’abril?", ha sigut una de les més sonades i que ha fet riure el mateix president. La qüestió fa referència a un dels fragments més comentats en les últimes hores del llibre publicat per Sánchez, 'Manual de resistencia'. A les primeres pàgines reconeix que la seva primera decisió al capdavant de l’Executiu va ser canviar el matalàs de la Moncloa i ja tot apunta que l’anècdota quedarà en l’imaginari col·lectiu dels espanyols. -- M. Á. RODRÍGUEZ