Batet, contra les 'fake news' de Cs

La ministra rebat les "manipulacions" del partit taronja sobre les "concessions" als independentistes

Girauta defensa el veto al PSOE per la "síndrome d'Estocolm brutal" que pateix Sánchez amb ERC i el PDECat

zentauroepp47033319 batet190220120136

zentauroepp47033319 batet190220120136

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha fet un 'fact check' (comprovació de dades) en tota regla a Ciutadans a la tribuna del Congrés. El tema ha sigut el desafiament territorial català. El diputat taronja Juan Carlos Girauta ha defensat una interpel·lació urgent del seu grup parlamentari sobre les negociacions de l’Executiu amb l’independentisme català. Girauta, en la seva intervenció de presentació, ha reafirmat el veto a qualsevol pacte postelectoral del 28-A amb el PSOE. "Ni un sol vot de Ciutadans els mantindrà a vostès al poder", ha exclamat el parlamentari, després de destacar els intents "desesperats" de Pedro Sánchez per acontentar Quim Torra amb "concessions". "Vostès tenen una síndrome d’Estocolm brutal", ha afirmat amb referència al diàleg amb ERC i el PDECat.

Entre les nou "manipulacions" i "falsedats" escrites per Ciutadans en el document d’interpel·lació registrat al Congrés i que Batet ha rebatut, han destacat tres per ser les més repetides pels taronges (i també pel PP). La ministra ha negat que l’Executiu hagi permès que la "simbologia independentista inundés espais públics" i ha recordat que aquesta "inundació" no es va produir amb l’arribada al PSOE a la Moncloa, sinó que "ve de molt més lluny". En aquest tema ha recordat que ella personalment, en la reunió de la comissió bilateral d’agost, va advertir la Generalitat de les obligacions que havia d’atendre per respecte a la Constitució i l’Estatut. "Reunir-se amb l’altre també té aquest efecte positiu, és dir-li coses que no vol sentir, però que ha de sentir perquè ha d’assumir les seves responsabilitats [...] ¿O quina és la seva proposta? ¿Tornar la intolerància amb intolerància recíproca?", li ha preguntat.

Les 21 reivindicacions de Torra

"No hi ha hagut canvi en l’Advocacia de l’Estat [en la qualificació dels delictes dels dirigents independentistes]", ha proclamat Batet a la tribuna contra una de les acusacions més habituals de Cs i el PP. La titular de Política Territorial ha remarcat que l’únic escrit és el de novembre, el que parla de sedició. "No hi ha hagut mai un escrit en què es qualifiquessin la comissió dels delictes com a 'rebel·lió'", ha afegit. En aquest context, la representant del Govern central ha demanat a Ciutadans que deixin de queixar-se de pressions als jutges, perquè "tanta suposada pressió pot suposar algú que nega que hi ha hagut rebel·lió com algú que afirma amb tota contundència que n’hi ha hagut". 

I respecte al document de 21 reivindicacions que Torra va entregar a Sánchez en la reunió que va mantenir el desembre a Pedralbes, Batet ha negat que l’Executiu l’hagi volgut "ocultar". "És un paper de la Generalitat o de Torra, ja no ho sé, el contingut del qual mai va ser acceptat pel Govern d’Espanya, mai va ser objecte de cap reunió ni tampoc de debat ni de preparació de res i, encara menys, de negociació", s’ha defensat. La ministra ha recordat que els independentistes van tombar el projecte de Pressupostos i van impedir-ne la tramitació, la qual cosa ha abocat el cap de l’Executiu a l’avanç electoral. "¿Hi ha algun desmentiment més gran que aquest?", ha conclòs.

En la dúplica, Girauta ha lamentat que el Govern es dirigeixi a republicans i postconvergents amb un to que és com si els "acariciés"."L’ambició del separatisme, que és insaciable, és comparable a l’ambició de poder del seu president, que és insaciable", ha afirmat abans d’assegurar que es mereixen que els sobiranistes no els hagin acceptat els Comptes després d’intentar comprar-los "amb caramels i lluentons". 

El referèndum, comparat amb un atropellament 

Notícies relacionades

El ple del Congrés ha arribat a la fi amb una altra moció presentada pel PP per interrogar la vicepresidenta, Carmen Calvo, sobre la defensa de la Constitució espanyola i la convivència a Catalunya. Per a això, la diputada popular Alícia Sánchez-Camacho ha carregat contra el Govern pels seus intents de diàleg i "cessions" els independentistes. Un al·legat que ha acabat ironitzant amb què el dret d’autodeterminació que exigeixen els partits sobiranistes "potser era a les coves d’Altamira". A més, Sánchez-Camacho ha comparat un referèndum independentista amb un atropellament a la calçada: "Diuen que votar no és il·legal i conduir tampoc és il·legal, però si vostè se salta un semàfor i mata algú sí que és un delicte". 

La resposta dels partits independentistes, ERC i el PDECat, ha sigut contundent. "Vostès [el PP] són uns fracassats", ha sentenciat el diputat postconvergent Jordi Xuclà, que ha retret als de Pablo Casado no obtenir cap èxit "en la gestió del conflicte" i "crispar" el context polític i social. Per la seva banda, el republicà Gabriel Rufián ha advertit als populars que "si segueixen així, quedaran en l’ostracisme polític", com ja els va passar a Catalunya, on van obtenir quatre diputats en les últimes eleccions autonòmiques. A més, ha criticat que el PP intenti traslladar que "el dret a decidir atempta contra la convivència", des del Congrés, quan es poden veure encara "els trets de Tejero i dels seus amics": "Crec que això sí que va atemptar contra la convivència".