Des de juny del 2018

Sánchez posa fi al Govern més breu de la democràcia

El líder socialista convoca eleccions generals després de vuit mesos a la Moncloa

Spain’s Prime Minister Pedro Sanchez attends a session at Parliament in Madrid, Spain, February 12, 2019. REUTERS/Juan Medina

Spain’s Prime Minister Pedro Sanchez attends a session at Parliament in Madrid, Spain, February 12, 2019. REUTERS/Juan Medina / JUAN MEDINA (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres la convocatòriad’eleccions generals per al pròxim 28 d’abril, posant fi d’aquesta manera a una controvertida legislatura de dos anys i deu mesos de durada.

Sánchez va arribar a la Moncloa amb una moció de censuradesprés de desallotjarMariano Rajoy i ha governat durant vuit mesos, presidint el govern més breu de la democràcia.

El cap de l’Executiu ha decidit avançar les eleccions després que el Congrés rebutgés aquesta mateixa setmana el seu projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019. És la segona vegada que passa; la primera va ser el 1995 amb Felipe González, i també va provocar la convocatòria d’eleccions anticipades.

Les últimes eleccions generals es van celebrar el 26 de juny del 2016, i van ser convocades pel Rei en una situació insòlita davant la incapacitat dels grups parlamentaris per recolzar la investidura d’un president del Govern després dels comicis del desembre del 2015.

Després d’aquestes segones eleccions del juny del 2016, Rajoy va ser investit president del Govern l’octubre d’aquell any amb majoria simple en segona volta, amb el recolzament del PP, Ciutadans, Coalició Canària, UPN i Fòrum Astúries; i l’abstenció de gran part dels diputats del PSOE.

Aquesta actitud dels socialistes va provocar que Sánchez deixés l’escó al Congrés, tot i que recuperaria el lideratge del partit en les primàries que els socialistes van celebrar el maig del 2017, imposant-se a primàries a la llavors presidenta andalusa, Susana Díaz, i a l’històric dirigent basc Patxi López.

Un any després d’erigir-se de nou com a líder dels socialistes, Sánchez va fer el pas de presentar una moció de censura contra Rajoy després de la sentència de l’Audiència Nacional que condemnava el PP com a partícip a títol lucratiu de la trama Gürtel.

Notícies relacionades

La moció va ser debatuda al Congrés els dies 31 de maig i 1 juny del 2018 i va ser aprovada amb 180 vots a favor, 169 en contra i 1 abstenció. Van votar-hi a favor els diputats del PSOE, Units Podem, ERC, el PNB, el PDECat, Compromís, Bildu i Nova Canàries.

Vuit mesos després, Sánchez ha anunciat la convocatòria d’eleccions generals posant fi d’aquesta manera al Govern més breu de la democràcia. Els comicis del 28 d’abril seran les catorzenes eleccions des de la Transició i les terceres de Felip VI com a Rei.