POPULARS I TARONGES

Casado fixa el 155 com a primera mesura si governa

Assenyala que el 28-A els votants hauran d'escollir entre els que volen pactar amb Torra i els que prefereixen la intervenció

El líder del PP s'arroga l'avanç electoral per haver «enxampat» Sánchez «negociant» amb el president Torra

20190215 425580 casadomo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Arriba el primer examen a Pablo Casado només uns mesos després d’arribar a la cúpula del PP. El nou president dels conservadors ha assegurat aquest divendres que està “content” que les generals siguin el 28 d’abril i va celebrar que el seu partit hagi aconseguit “tombar” PedroSánchez. Segons la seva opinió, el dilema dels espanyols davant les urnes és aquest: escollir entre un PSOE que “negociï amb [Quim] Torra” o apostar pel PP per aplicar un 155 “més llarg” a Catalunya. Ell ja anuncia que la seva primera decisió si arriba a la Moncloa serà intervenir la Generalitat.

El desafiament independentista serà l’eix principal de campanya, i Casado ho ha deixat clar amb aquesta disjuntiva i també compareixent a només un metre d’una bandera d’Espanya, una ensenya que habitualment no es col·loca en les rodes de premsa de Génova. “El PP, com a oposició, ha aconseguit que Sánchez llanci la tovallola”, va sentenciar. Segons el líder dels populars, el president ha decidit posar punt final a la legislatura perquè el seu partit l’ha“enxampat negociant amb Torra”. I va avisar els votants que el dirigent socialista no ha descartat tornar a pactar amb els sobiranistes. És cert que el cap de l’Executiu no va voler tancar-se aquesta porta i que va ser ambigu en la seva compareixença, però Casado obvia voluntàriament que el diàleg entre el president i ERC i el PDECat es va trencar fa una setmana perquè Sánchez no va voler parlar d’autodeterminació. I els sobiranistes, en resposta, li van vetar els Pressupostos

El cap dels conservadors considera que si Sánchez ha decidit convocar és perquè el PP l’ha “enxampat amb el tema del relator”. “Si no hi hagués hagut aquesta manifestació, hi hauria hagut relator [...] Si no hagués sigut per nosaltres, aquests Pressupostos haurien tingut la contrapartida de l’autodeterminació de Catalunya”, va afirmar amb referència a la concentració de diumenge a la plaça de Colón de Madrid.  

“Lamentar algun incident més greu” a Catalunya

Casado ja ha assegurat més vegades que el primer que farà si algun dia és president és “posar ordre a Catalunya”. Aquest divendres ho ha tornat a repetir. Té al cap un 155 de “més durada, amb nomenament del Govern català des del Govern central i amb la devolució de totes les competències autonòmiques”. Segons ell, si Mariano Rajoy no el va aplicar abans el 2017 és perquè va decidir anar de la mà del PSOE i de Ciutadans. “Però la situació ha empitjorat, i cal aplicar-lo sense dilacions”, va exclamar. 

Quan se li ha preguntat quins arguments inclouria en aquestrequerimental president Torra (el primer pas que marca la Constitució abans d’aplicar el 155), ha respost: “La malversació per a l’adoctrinament, les ordres als Mossos, el que estan dient directament sobre el que passarà als carrers de Catalunya... ¿O és que cal esperar a lamentar algun incident més greu?”, va dir. Casado no va contestar a la pregunta de si té informes jurídics que recolzin un requeriment així, per descartar qualsevol veto posterior del Tribunal Constitucional

Notícies relacionades

A Génova, a més de reeditar el 155, tenen una llista de prioritats si tornen a la Moncloa: recuperar el fet que convocar unreferèndum il·legalsigui delicte, obrir un procés d’il·legalització dels CDR i d’Arran i reformar la llei de finançament de partits polítics pertancar l’aixeta als que “encoratgen o justifiquen la violència”.

Casado va evitar xocar amb Ciutadans i Vox, amb qui ha pactat a Andalusia, un tripartit que no el disgustaria que es repetís a la Moncloa, com va admetre dimecres. El líder dels ultres, Santiago Abascal, va mostrar a Twitter la seva alegria pel final de la legislatura. “L’Espanya Viva ha derrotat per fi una legislatura infame”, va escriure.