LA CRISI CATALANA

Puigdemont diu que espera una "tercera euroordre" en les pròximes setmanes

"Jo era el principal responsable polític d'aquest referèndum. La resta de la gent estava sota les meves ordres", assegura

puigdemont / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’expresident Carles Puigdemont va assegurar aquest dimecres que "li agradaria deixar la política i tornar a la normalitat com més aviat millor", però va advertir que espera "una nova euroordre, la tercera" en contra seu en "les pròximes setmanes".

"Malgrat que no hi hagi una ordre de detenció en contra meu, ara mateix la justícia espanyola rebutja acceptar-me com un testimoni de que va passar a Catalunya. ¿Que potser la meva opinió no és important per conèixer la veritat? Estic disposat a contestar totes les preguntes de l’acusació i la defensa", va assegurar.

"Jo era el principal responsable polític d’aquest referèndum. La resta de la gent estava sota les meves ordres. ¿És important o no la meva opinió en aquest judici per saber què va passar?", va especificar.

Penedit

A més, va mostrar el seu penediment per haver "suspès els efectes de la declaració d’independència" unilateral posterior al referèndum il·legal del 2017 i va considerar que aquest pas, que llavors va justificar com una contribució al diàleg amb Madrid, "va ser un gran error".

En un col·loqui a la Universitat de Groninga, al nord d’Holanda, Puigdemont va remarcar que "no és assumpte" dels catalans "resoldre els problemes d’Espanya", amb referència a la impossibilitat del Govern de Pedro Sánchez d’aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat.

Puigdemont va afegir que "l’actual Espanya no és la mateixa que la de Franco però encara hi ha ombres del franquisme en la Justícia espanyola", cosa que fa "difícil" que els detinguts pel procés independentista a Catalunya tinguin "un judici just".

"Òbviament, convé deixar una cosa clara: l’actual Espanya no és la mateixa que l’Espanya dels temps de Franco. S’ha de dir clar, òbviament, perquè en aquest sentit, no és el mateix", va dir, després d’afirmar que a les presons espanyols "hi ha presos polítics" i que ell és "un exiliat".

Discurs de la Fiscalia

Puigdemont va considerar que el discurs de la Fiscalia espanyola "reflecteix clarament que aquest és un judici polític" i va remarcar que el problema dels catalans "no és amb la població espanyola sinó amb els seus polítics".

Va comparar la situació a la presó dels separatistes catalans amb les dues setmanes que ell va passar en una presó alemanya l’any passat i va assegurar que "malgrat que era un edifici antic, de principis del segle XX, el tracte era correcte, em vaig sentir respectat, de la mateixa manera que la resta de presos", mentre que a Espanya, els seus col·legues "han sigut maltractats al cotxe durant el trasllat a presó", segons va dir.

En aquest context va assegurar que el que passa a Catalunya és "una de les grans crisis d’Europa" i va explicar que la seva fugida d’Espanya va arribar després d’"un acord" amb els seus companys de l’anterior Govern que "era necessari tenir una veu lliure en el marc de la llei europea" que traslladés el discurs independentista.

Urnes

"Tenim el compromís de no utilitzar cap altra mena d’arma que no siguin les urnes. Esperarem tot el temps que hàgim d’esperar. Això és crucial per a les futures generacions. No tenim dret a deixar una herència feta amb sang", va afirmar.

Notícies relacionades

El dret a l’autodeterminació "prevé conflictes", va afirmar, i va lamentar que hagi sigut respectat, en la majoria dels casos en la història, quan apareix la violència."

"Vull dir-li a la comunitat internacional que, sisplau, escolti i respecti la gent que ha decidit no matar-se. ¿O és que l’ús de la violència és l’única manera de ser respectats en el nostre dret a l’autodeterminació? Crec que aquest és un missatge molt erroni", va advertir.