INTERNACIONALITZACIÓ DEL PROCÉS

El PSOE, el PP i Cs s'alien per impedir l'entrada de Puigdemont a l'Eurocambra

L'expresident, junt amb Quim Torra, té previst intervenir en una conferència sobre el judici del procés organitzat per un eurodiputat flamenc i un altre d'eslovè

20190214 425444 cartapuigdemonttajanie 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Bruselas

Dilluns vinent a la tarda Carles Puigdemont i el president de la Generalitat, Quim Torra, tenen previst acudir a la seu del Parlament Europeu convidats pels eurodiputats Ralph Packet i Ivo Vajgla intervenir en una conferència titulada 'Catalunya i el judici sobre el referèndum: un desafiament per a la Unió Europea'. Almenys si el PSOE, el PP i Ciutadans no ho impedeixen. Els tres partits han remès ja una carta al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, demanant-li que veti la conferència i l’entrada de Puigdemont a la seu de la Cambra.

En la missiva, que firmen la cap de la delegació socialista Iratxe García; el del PP, Esteban González Pons, i l’eurodiputat Javiert Nart, adverteixen que permetre la presència de Puigdemont a la Cambra no es correspon “amb el noble paper que exerceix el Parlament Europeu com a referent de la democràcia i l’Estat de dret que prevalen a la Unió Europea”. Per això, l’insten que, en la seva qualitat de president de la institució, “no permeti la celebració de la conferència coorganitzada per l’eurodiputat del partit nacionalista flamenc”.

"Evadit" de la justícia

“El senyor Puigdemont es presenta a si mateix com a president legítim de Catalunya, usurpant així la denominació d’un càrrec del qual va ser legalment destituït pel Govern espanyol l’octubre del 2017 en aplicació d’una sèrie de mesures extraordinàries autoritzades pel Senat de conformitat amb la Constitució espanyola”, assenyalen els tres eurodiputats a la carta conjunta en què manifesten, a més, que el Parlament Europeu “no ha d’acollir algú que es troba evadit de l’acció de la justícia espanyola i que ha fet ostentació de la seva reiterada desobediència a ordres i advertències procedents del Tribunal Constitucional, el màxim garant dels drets i llibertats fonamentals de tots els espanyols”. 

El PSOE, el PP i Cs també recorden la lletra que Puigdemont "va ser el principal artífex d’un pla per subvertir l’ordre constitucional a Espanya amb l’objectiu de provocar una secessió de facto a Catalunya". En concret, prossegueixen, –i igual com la resta de les persones que s’enfronten actualment a un judici al procés– "va ser responsable de l’aprovació de lleis que, sobre el paper, derogaven la Constitució espanyola a Catalunya, suspenent de passada les garanties dels drets fonamentals de tots els catalans consagrades en aquesta", relaten. I adverteixen a Tajani que "en un règim democràtic cap mandat permet la violació deliberada de normes superiors de l’Estat ni l’oberta desobediència sota el pretext d’una pretesa legalitat alternativa".

Plataforma de diàleg amb Catalunya

L’acte d’aquest 18 de febrer, que té previst començar a les 18.30 hores, ha sigut organitzat per l’eurodiputat del partit nacionalista flamenc (N-VA), Raph Packet, i el seu col·lega i exministre d’exteriors eslovè, Ivo Vajgl, els dos membres de la plataforma per al diàleg UE-Catalunya. La missiva a Tajani no és la primera que rep el president de la cambra demanant-li que utilitzi la seva prerrogativa a vetar l’entrada d’algú a l’Eurocambra. Aquest dimecres passat també ho va fer l’eurodiputat Enrique Calvet.

Notícies relacionades

La possible entrada de Puigdemont a la seu del Parlament Europeu, on mai ha accedit des que va arribar a Bèlgica, ja ha suscitat polèmica en el passat i especialment abans que arrenqués la campanya electoral del 21-D el 2017. Davant el malestar generat en aquell temps entre alguns grups polítics, el Parlament Europeu va decidir estudiar les conseqüències legals de la possibilitat que l’expresident sol·licités entrar en la institució.

Atès que llavors estava subjecte a una euroordre d’Espanya, a la cambra van entendre que el polític independentista necessitaria una autorització expressa del jutge per accedir-hi, perquè, en aplicació del protocol sobre privilegis i immunitats de què gaudeixen les institucions europees, el Parlament és inviolable. No obstant, la sol·licitud d’accés no es va arribar a produir. Ara, sense euroordre sobre la taula, la decisió la tindrà el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani. "Veurem el que decideix", assenyalen des de la institució. Per si la resposta és negativa, el líder del PP a la cambra, Esteban González Pons, ja ha reclamat al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlasca, que trobi la "fórmula jurídica" perquè la Guàrdia Civil o la Policia Nacional el detingui dilluns si accedeix a la seu de l’Europarlament.