ELS JUDICIS DEL PROCÉS

Comença el judici del procés

L'advocat de Junqueras denuncia que s'utilitza "el dret penal de l'enemic, el costat fosc en termes dels vuitanta"

Durant la sessió les defenses argumentaran les vulneracions de drets que han patit

los-lderes-del-proces-en-el-banquillo / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

El judici contra els 12 líders independentistes acusats de rebel·lió, sedició, malversació i desobediència ha començat a les 10.20 hores, pràcticament com estava previst. El president del tribunal, Manuel Marchena, ha iniciat el judici donant 45 minuts a cada defensa. El primer a intervenir ha sigut l’advocat de l’exvicepresident Oriol Junqueras, Andreu van den Eynden, que ha afirmat que s’utilitza "el dret penal de l’enemic, el costat fosc, en termes dels vuitanta". [Seguiu el judici del procés en directe en ‘streaming’ des del Tribunal Suprem.]

Entre el públic, a més dels familiars dels acusats, dones i fills, també hi ha el president de la Generalitat, Quim Torra, i un grup de sis advocats, procedents de França, Bèlgica i els Estats Units. Els lletrats volien entrar com a tals a la sala de vistes, però s’han hagut de treure les togues i fer-ho com a públic. Es dona la circumstància que el lletrat procedent de Bèlgica no sap castellà, per la qual cosa li serà difícil seguir les sessions. Van den Eynden, no obstant, ha insistit que la seva presència és molt necessària i ha recordat que els observadors internacionals tenen el seu lloc al Tribunal Europeu de Drets Humans. 

El lletrat, que ha insistit en la necessitat que declarin l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, ha assegurat que el procediment es dirigeix contra "la dissidència política". Ha fet seu el codi samurai de jugar net en la guerra i s’ha remès a la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre el dissident kurd Demirtas.

Rere una mampara

Perquè no es veiés com els presos accedien a l’interior de la sala de vistes, la policia ha impedit que la premsa i el públic esperessin als passadissos propers i s’ha instal·lat una mampara que impedia la visió de la porta rere la qual se celebrarà el judici. Només s’ha retirat la mampara i s’hi ha autoritzat la circulació de persones un cop ells ja eren a dins.

Notícies relacionades

La vista se centrarà aquest dimarts en el tràmit de qüestions prèvies, similar al que es va viure en la vista de l’article de previ pronunciament de desembre. En aquell cas, les al·legacions es van centrar en la falta de competència de l’alt tribunal, i aquest dimarts les defenses al·legaran les vulneracions de drets fonamentals que afirmen haver patit, i tornaran a demanar la prova que se’ls va rebutjar i insistiran que no pot començar el judici sense tenir a la seva disposició la prova documental que s’ha acceptat a les altres defenses, perquè pot ser crucial per als interrogatoris.

Entre altres qüestions prèvies, plantejaran que es tracta d’un judici a la llibertat d’expressió, al dret de reunió pacífica, al d’autodeterminació i a la integritat física i moral, perquè, segons la seva opinió, encobreix la tortura. També denunciaran que s’ha vist afectat el dret al jutge predeterminat per la llei i al jutge competent, perquè insisteixen que aquests fets haurien de ser jutjats a Catalunya. A més, al celebrar-se al Tribunal Suprem, per la presència d’aforats, no podran disposar de doble instància judicial. Nega que la Sala que els jutjarà sigui imparcial i independent i que es tracti d’un procés just celebrat amb totes les garanties, en el qual no podran utilitzar el català més que amb traducció simultània.