Guia per no perdre's en el judici per l'1 d'octubre

Els 12 acusats i els 511 testimonis hauran de comparèixer al Suprem durant els tres pròxims mesos

Es pretén que la vista que comença dimarts acabi abans de la campanya de les eleccions del maig

video 3453815 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem començarà aquest dimarts a celebrar el judici que s’ha arribat a qualificar com el més important de la democràcia. Al banc dels acusats hi haurà l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras; els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Joaquím Forn, Meritxell Borrás, Carles Mundó i Santiago Vila; l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Se’ls acusa de rebel·lió, sedició, malversació i desobediència.

¿Quin és el calendari?

Com en tots els judicis elcalendari es va a marcant a poc a poc. De moment el tribunal, que estarà compost per set magistrats, només ha assenyalat les sis primeres sessions, segons la seva primera intenció de celebrar únicament els dimarts, dimecres i dijous de 10 a 18 hores, per evitar que els presos hagin d’aixecar-se excessivament aviat i no arribin massa tard a la presó. El trasllat des del centre penitenciari dura aproximadament una hora.

No obstant, fonts jurídiques ja han anunciat que el tribunal ampliarà l’assenyalament també als dilluns, divendres i, fins i tot, dissabtes, si la vista corre el risc de prolongar-se més enllà dels tres mesos previstos, cosa que la faria coincidir amb la campanya electoral de les eleccions municipals i autonòmiques del maig. 

¿Es pot celebrar judici en campanya electoral?

Tradicionalment, els tribunals compleixen la norma no escrita de no interferir amb les seves resolucions en campanyes electorals, però la suspensió d’un judici, tot i que inclogui tanta connotació política com aquest, dependrà del tribunal, que adoptarà la seva decisió en funció de l’estat en què es trobi la vista. El judici dels EROs a Andalusia, per exemple, no es va suspendre malgrat l’última campanya electoral que va donar la Junta al PP i Ciutadans amb el recolzament de Vox.

En el cas del judici del procés, com que hi ha presos preventius, la seva suspensió haurà d’estar molt justificada. Un dels principis pels quals es regeix la justícia és donar prioritat als procediments en els quals hi ha persones en aquesta situació. Una altra possibilitat seria que en aquell temps fossin traslladats a presons catalanes, decisió que el Suprem sempre ha situat en mans del Ministeri de l’Interior.

¿Com començarà el judici?

Aquest dimarts el judici començarà amb qüestions prèvies, tràmit en què les defenses plantejaran al tribunal les vulneracions de drets fonamentals que entenen que han patit els seus clients. És similaren vista de l’article de previ pronunciament que es va celebrar al desembre. Aquella vista va ser més breu, perquè només es va centrar en la falta de competència del Suprem per jutjar el procés; ara s’al·legaran vulnerats una sèrie de drets fonamentals, com ara els de manifestació, protesta, expressió, de representació política, a utilitzar el català, etc. Per això, tot i que el tribunal calculi que es prolongarà durant un dia i mig, algunes defenses preveuen que s’estengui durant tota la setmana.

Quan acabin les qüestions prèvies, la resolució de les quals acostuma a postergar-se a la sentència, començaran a declarar els acusats. Normalment, l’ordre que se segueix és el marcat pel fiscal en el seu escrit d’acusació, de manera que el primer a fer-ho serà Oriol Junqueras.  

¿Quina ordre tenen els acusats?

Segons l’escrit fiscal, després de Junqueras, declararan Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borrás, Carles Mundó, Santiago Vila, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart Navarro i Carme Forcadell. El primer a preguntar-los serà el fiscal, després l’Advocacia de l’Estat i després l’acusació que exerceix Vox, a la qual podran negar-se a contestar com la majoria d’ells van fer en instrucció. Després els preguntaran els advocats dels seus companys de banc i finalment el que els representi a ells. Si el president del tribunal té algun dubte, els ho preguntarà al final.

¿Quants testimonis compareixeran?

Quan acabin els acusats, començaran els testimonis. El tribunal ha admès el testimoni de 511 personestestimoni de 511 persones. Primer compareixeran els proposats per la fiscalia i acusacions i després ho faran els dels advocats defensors. Quan els sol·liciten totes les parts, comença interrogant el fiscal. Després ho fa l’Advocacia de l’Estat, l’acusació que exerceix Vox i després les defenses. Si només ho sol·licita una part, és aquesta l’única que pregunta. Per exemple, en el cas de l’expresident del Govern Mariano Rajoy serà Vox el primer a interrogar-loMariano Rajoy, perquè ni la fiscalia ni l’Advocacia de l’Estat ho han sol·licitat; després ho faran les defenses.

A diferència del que passa en les pel·lícules americanes, a Espanya els testimonis no poden assistir al judici fins que hagin declarat davant el tribunal. Això vol dir, per exemple, que els diputats d’ERC Gabriel Rufián i Joan Tardà o l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president del Parlament, Roger Torrent, no podran entrar al Tribunal Suprem per donar suport als acusats fins ben avançades les sessions. Ells sí que estan obligats a contestar a totes les parts, inclosa Vox.

¿Com continua el judici?

A continuació declaren els pèrits. La fiscalia, per exemple, ha citat diversos experts del Ministeri d’Hisenda per acreditar la malversació de cabals públics que considera comesa. I després es realitza la prova documental, que acostuma a donar-se per reproduïda, per evitar la lectura dels documents que les parts consideren claus per reafirmar les seves actituds.

Al concloure, la fiscalia i les acusacions eleven a definitives o modifiquen les seves conclusions provisionals. En aquest moment és quan el ministeri públic pot ratificar-se en la rebel·lió o demanar una condemna per sedició o conspiració per a la rebel·lió. Una vegada que ho fan les defenses, cadascun d’ells realitza els informes en què defensen la seva petició de pena o l’absolució. Després d’aquest tràmit, el judici es dona per conclòs i ja només queda que els acusats utilitzin el seu dret a l’última paraula si ho consideren convenient.

¿On es pot seguir el judici?

Notícies relacionades

Per cobrir el judici han sol·licitat acreditar-se un nombre de mitjans una mica inferior al dels que ho van sol·licitar per cobrir el judici de l’11-M. Tot i així, han sigut més de 600 periodistes de 150 mitjans, dels quals mig centenar són estrangers, sobretot d’Alemanya i França. Els segueixen els de Suïssa i Holanda, tot i que també han demanat acreditar-se mitjans de Rússia, els Estats Units i la Xina.

A diferència dels països del nostre entorn, Espanya considera una garantia la possibilitat de retransmetre en la seva integritat la vista oral. En aquest cas, es retransmetrà en ‘streaming’ a través de la pàgina web del poder judicial (www.poderjudicial.es), en la qual també es podrà accedir a les resolucions que s’han anat dictant durant la instrucció de la causa. EL PERIÓDICO també oferirà el judici del procés en directe.