EL PARTIT ULTRA ESTRENY LLAÇOS AMB ELS EUA

Vox es reuneix a la Casa Blanca amb l'enviat de Trump per a Veneçuela

Rafael Bardají és l'enllaç entre la formació d'extrema dreta espanyola i el Govern dels Estats Units

Eliott Abrams va ser condemnat per finançar "la contra", que buscava enderrocar el sandinisme a Nicaragua

zentauroepp46872846 politica reunion de rafael bardaji  dcha  espaldas   de vox 190209131503

zentauroepp46872846 politica reunion de rafael bardaji dcha espaldas de vox 190209131503

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Un enviat de Vox, el seu dirigent Rafael Bardají,es va reunir a la Casa Blanca a finals de gener amb Elliott Abrams, el falcó triat aquells dies per Donald Trump com el seu enviat especial per a la crisi de Veneçuela i que intenta provocar des d’aleshores la caiguda de Nicolás Maduro, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Bardají, que va ser assessor del govern de José María Aznar quan es va produir la guerra de l’Iraq, és membre del comitè executiu de Vox des del 2016 i exerceix a la pràctica d’enllaç de la formació d’extrema dreta espanyola amb el govern de Trump gràcies als seus contactes amb veterans dirigents neoconservadors recuperats ara per l’empresari president nord-americà.

Bardají va confirmar a EL PERIÓDICO la reunió i la seva relació amb Abrams, un personatge molt polèmic que va ser condemnat a dos anys de presó per aconseguir diners (deu milions de dòlars dels anys vuitanta del segle passat) per finançar la guerrilla nicaraguense, coneguda com "la contra" que lluitava contra el llavors nou govern sandinista que havia fet caure la dictadura d’Anastasio Somoza. El govern de George Bush (pare) li va perdonar posteriorment aquella condemna.

"Amics de Vox"

En aquells anys de guerra bruta i implicació nord-americana en grups ultres i militars de diferents països llatinoamericans, Abrams, un advocat de 71 anys, també va negar l’existència de la matança d’El Mozote, quan 800 civils, inclosos nens, van ser assassinats per esquadrons de la mort integrats per militars d’El Salvador el 1981. Amb el seu nomenament com a responsable de gestionar la crisi de Veneçuela, Trump l’ha rehabilitat definitivament amb un altre falcó de la guerra de l’Iraq, John Bolton, ara Conseller de Seguretat Nacional i superior directe d’Abrams. Els dos responsables de gestionar des dels Estats Units la situació i el futur de Veneçuela són, per tant, "amics de Vox" i molt pròxims a la seva ideologia, segons Bardají.

Rafael Bardají (Vox) i Elliott Abrams, en una imatge d’arxiu.

"Abrams és íntim amic meu des de fa molts anys", explica Bardají, que assegura que fa uns dies va parlar amb ell "de la situació a Veneçuela i també d’Europa i Espanya". El dirigent de Vox també es va reunir de nou amb John Bolton. "Els vaig explicar la lectura política de les eleccions a Andalusia i els plans de Vox, les tendències d’opinió a Espanya, els ànims... Ara, amb els dotze diputats ja som un actor polític, som una altra cosa, a la Casa Blanca ja ens prenen seriosament". Bolton va ser qui va protagonitzar el 28 de gener l’incident quan en una compareixença amb periodistes es va poder llegir al seu quadern l’anotació: "5.000 tropes per a Colòmbia". Bardají considera que allò no va ser "una distracció", sinó "una cosa premeditada, un avís".

De diners, no en parlem

Notícies relacionades

Bardají desmenteix que, a més d’aquests contactes, idees i orientacions, ell aconsegueixi als Estats Units finançament o donacions per a Vox dels circuits més pròxims a Donald Trump o de grups de pressió o think tanks neoconservadors amb qui també té excel·lents relacions. "Mai parlem d’això", assegura. Aquesta vegada, aclareix, no va mantenir cap reunió amb el seu altre contacte a la Casa Blanca, el gendre de Donald Trump, Jared Kushner.

Des de la seva incorporació a Vox, el 2016, Rafael Bardají, conegut com a Darth Vader en els cercles d’intel·ligència, ha anat guanyant pes en el partit ultradretà. Ell és partidari, per exemple, d’allunyar-se de la línia de Marine Le Pen i prendre com a exemple el model de Donald Trump i la Casa Blanca actual, on té entrada privilegiada i realitza freqüents visites.  Una prova del seu protagonisme creixent va ser que Bardají va ser un dels tres representants de Vox que van negociar amb el PP el pacte d’investidura per al govern andalús.