Anar al contingut

Les mentides del manifest de la marxa contra Sánchez

El document, que han llegit els periodistes Albert Castillón, María Claver i Carlos Cuesta, conté acusacions falses al president del Govern

El Periódico / Barcelona

Les mentides del manifest de la marxa contra Sánchez

Fernando Villar

Un dels moments culminants de la manifestació d’aquest diumenge ha sigut quan tres periodistes (Albert Castillón, María Claver i Carlos Cuesta) han llegit un manifest. El text, el contingut íntegre del qual adjuntem al final d’aquesta notícia, inclou diverses afirmacions que no s’ajusten a la realitat.

1 / "El Govern de Pedro Sánchez va decidir clavar una punyalada per l’esquena a la llei i a la justícia acceptant els termes i exigències imposats pel president de la Generalitat"

Fals. El Govern de Pedro Sánchez no ha acceptat la llista amb 21 condicions que li va traslladar el president de la Generalitat, Quim Torra. En l’última setmana de contactes, des de l’Executiu català es va insistir que la Moncloa havia d’acceptar el referèndum d’autodeterminació, i el Govern socialista s’hi va negar rotundament.

2 / "[Sánchez] Va cedir al rebre amb llaços grocs el president de la Generalitat a la Moncloa". 

Fals. La manera en què està redactat el manifest dona a entendre que Sánchez va rebre Torra amb llaços grocs a la Moncloa. En realitat, el que va passar és que el president va acudir-hi amb un llaç groc a la solapa.

3 / "[Sánchez] Va cedir a l’acceptar les 21 exigències del secessionisme". 

Fals. Com ja hem dit en el punt 1, el Govern no ha acceptat el document del Govern. La prova és que el diàleg s’ha trencat, o almenys ha quedat en suspens.

4 / "[Sánchez] Va cedir a l’iniciar unes negociacions per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat, oferint a canvi la sobirania nacional".

Fals. El Govern ha insistit que "mai" acceptarà el referèndum d’autodeterminació.

5 / "Aquestes cessions representen la renúncia del Govern de la nació a complir la seva obligació de complir i fer complir la Constitució"

Fals. El Govern sempre ha insistit que el seu marc de diàleg és la Constitució. De fet, cap mesura de les que ha adoptat ha sigut recorreguda al Constitucional per cap partit. És més, Sánchez va portar el Constitucional de declaració de reprovació del Rei aprovada pel Parlament.

Text íntegre del manifest 'Per una Espanya unida. ¡Eleccions ja!'

Avui, els qui defensem sense complexos la unitat d’Espanya i mostrem el nostre atipament per les cessions i batzegades permanents del president del Govern davant dels secessionistes catalans, hem sigut convocats a aquesta magnífica plaça de Colón de Madrid.

A tots ells els volem donar les gràcies per aquesta iniciativa que ens permet a molts ciutadans expressar amb la nostra presència el que volem dir junts amb la nostra veu. A tots els partits que heu fet possible aquesta concentració, sense excepció i per igual: moltes gràcies

Segurament molts de vosaltres podeu pensar que ja que han sigut els líders dels partits polítics els que ens han congregat aquí avui, també podien ser aquests mateixos líders els que prenguessin la paraula aquí en aquesta plaça i s’adrecessin a tots vosaltres

No obstant, han decidit junts que avui no sigui així. I hi ha una raó poderosa perquè hagin pres aquesta decisió. I volen compartir-la amb tots vosaltres.

Com heu vist en la convocatòria d’aquesta concentració, dies enrere, ens han demanat a tots venir a aquesta plaça de Colón sense necessitat de portar o exhibir logotips o banderes dels respectius partits. Ho han fet així perquè avui aquí a tots ens uneix una única bandera: la bandera d’Espanya.

I aquesta és la raó per la qual els partits han preferit posar avui l’accent en el que ens uneix a tots, deixant les legítimes diferències entre ells fora d’aquesta plaça. I han fet bé. Això els ha portat avui a consensuar un únic text, una única idea, un únic missatge. Perquè sigui el missatge de tots els que aquí estem congregats.

Per això han acordat no ser ells els qui posin veu avui a aquest manifest. Coneixen les diferents sensibilitats que hi pot haver aquí entre vosaltres. Ho saben i les volen respectar. Les volen respectar oferint un missatge d’unitat que ens representi a tots i fer-ho a través d’unes veus diferents a la seves per traslladar aquest missatge al conjunt de la societat espanyola.

Per tant, els partits polítics i les organitzacions de la societat civil reunits en aquesta concentració volem manifestar el nostre més enèrgic rebuig de la traïció perpetrada pel Govern d’Espanya a Catalunya.

Els esdeveniments dels últims dies suposen una humiliació de l’Estat sense precedents en la nostra vida democràtica. “Després de mesos de constants cessions intolerables”, es llegeix en el document, “i a poques hores que el Tribunal Suprem comenci a jutjar els responsables de la ruptura de l’ordre constitucional que es va produir l’octubre del 2017, el Govern de Pedro Sánchez va decidir clavar una punyalada per l’esquena a la llei a i la justícia acceptant els termes i exigències imposats pel president de la Generalitat”.

El Govern ha cedit al xantatge d’aquells que volen destruir la convivència ciutadana al nostre país i ha renunciat a defensar la dignitat dels espanyols, amb l’únic objectiu de mantenir-se en el poder.

Va cedir al rebre amb llaços grocs el president de la Generalitat a la Moncloa. Va cedir al traslladar els polítics presos a la presó de Lledoners. Va cedir a l’acceptar la bilateralitat entre iguals en la reunió de Pedralbes. Va cedir al torçar el criteri jurídic de l’Advocacia de l’Estat. Va cedir a l’acceptar les 21 exigències del secessionisme. Va cedir a l’iniciar unes negociacions per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat, oferint a canvi la sobirania nacional. Va cedir a l’admetre la possibilitat que hi hagués mediadors, relators, o qualsevol altra figura semblant. Va cedir en totes les ocasions en què hauria d’haver defensat la dignitat dels espanyols davant dels qui volen acabar amb la nostra democràcia i el nostre ordre constitucional.

Aquestes cessions representen la renúncia del Govern de la Nació a complir la seva obligació de complir i fer complir la Constitució. La seva renúncia a preservar la unitat nacional i la seva incapacitat de garantir els drets i llibertats de tots els espanyols. Aquestes cessions van posar el nostre ordre constitucional davant d’un dels reptes més grans que ha viscut des de la seva promulgació. Quan encara seguien en marxa les celebracions pel 40è aniversari del nostre text constitucional, ens trobem davant de la inaudita situació de què un Govern, que té l’obligació primera i principal de defensar-la, ha posat seriosament en risc la seva vigència.

Però els espanyols no estem disposats a renunciar-hi, ni a la convivència de la qual fa quatre dècades que disfrutem, basada en la igualtat davant de la llei, la solidaritat entre els espanyols i la llibertat.

El Govern de Pedro Sánchez està posant en risc aquests tres pilars essencials, fent perillar així l’obra de milers, de milions d’espanyols que, esforçant-se per entendre’s, ens van llegar una de les democràcies plenes que hi ha al món.

Per respecte a totes les generacions d’espanyols que han fet possible la nostra democràcia, per respecte a la legalitat i pel compromís ferm de continuar construint, com van fer d’altres abans que nosaltres, un país en llibertat, ens trobem avui aquí, en aquesta plaça Colón. En aquesta plaça no només som els presents, també tots aquells espanyols que, no havent pogut venir, volen com nosaltres una Espanya constitucional, unida i en llibertat.

Nosaltres, els reunits en aquesta plaça, compartim, i per compartir-lo representem, l’atipament de la immensa majoria dels espanyols davant de la deriva suïcida del Govern de Pedro Sánchez i afirmem, una vegada més i totes les vegades que faci falta, el nostre compromís amb la unitat de la Nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols; pàtria de tots, en la qual a ningú es discrimina per com pensi o qui voti.

Rebutgem que es posi en perill la integritat territorial. La nostra nació es va construir sobre l’acord de molts per aconseguir entre tots un projecte comú, un projecte nacional. Un projecte que, responent a una realitat històrica de segles, ha donat lloc al país en el qual vivim i la nació que estimem i per la qual avui som aquí.

Reivindiquem que la sobirania nacional pertany al conjunt del poble espanyol, del qual emanen els poders de l’Estat. És el poble i només el poble el que té a la seva mà la decisió sobre el futur de la nostra nació. Al poble pertany i és el poble l’amo del seu destí. Ningú més està legitimat per decidir què és Espanya i, molt menys, què pot deixar de ser Espanya. Cap govern està legitimat per negociar amb la sobirania nacional, sinó que està obligat a complir i fer complir la Constitució i la resta de l’ordenament jurídic.

Defensem la Constitució de 1978 com a marc de convivència i com a fonament de la nostra democràcia. Una Constitució que no exigeix a ningú renúncies ideològiques ni intel·lectuals. Cada espanyol està emparat per la Constitució per pensar el que consideri i el que li expressi la seva consciència. Però no empara ni acull cap maniobra que posi en joc el mateix marc de la Constitució. Només són vàlides les propostes que s’atinguin a la seva lletra i al seu esperit. Dins de la Constitució, tot té cabuda. Fora d’aquesta, res és ni serà mai acceptable.

Afirmem la vigència de l’Estat de Dret com a garantia de les nostres llibertats individuals, de l’imperi de la llei i de la separació de poders. I reafirmem que aquest Estat de Dret no pot ni podrà ser posat en qüestió, ni subjecte a negociació, ni molt menys trencat pels qui actuïn contra la llei.

Manifestem la igualtat de tots els espanyols davant de la llei i el principi de solidaritat entre les comunitats autònomes. A Espanya, ningú està per sobre de ningú. A Espanya, tots els espanyols són iguals en drets i deures. Aquesta igualtat no depèn d’un Govern ni d’un parlament; aquesta igualtat pertany als espanyols i és, sempre, inalienable.

Espanya és una nació de ciutadans lliures i iguals. I en aquest pilar s’ha basat la ferma decisió dels espanyols de crear llaços de solidaritat i esforços compartits entre els territoris. Espanya és, a més d’una realitat històrica, la decisió de tots els espanyols de viure en comú, d’afrontar el futur en comú i d’acompanyar-nos entre nosaltres, per assolir-lo.

Reafirmem, a les portes del judici sobre l’assalt a la unitat de la Nació espanyola, el nostre compromís amb la justícia i el nostre recolzament tancat als jutges que fan mesos que pateixen la pressió independentista.

Avui estem aquí reunits per dir-li al Govern d’Espanya que no estem disposats a tolerar més traïcions ni concessions davant aquells que volen destruir la nostra pàtria. Som aquí per dir alt i clar que la unitat nacional no es negocia.

Per tot això, exigim al president del Govern la convocatòria immediata d’eleccions generals perquè tots els espanyols puguin decidir el seu futur.


 

Temes: Pablo Casado