OPERACION ERIAL

La jutge deixa en llibertat Eduardo Zaplana després de trobar i bloquejar 6,7 milions de presumptes comissions

La magistrada que instrueix el cas reverteix la presó provisional perquè entén que ja no existeix risc de destrucció de proves

L'expresident de la Generalitat valenciana i exministre, que va ser sotmès a un trasplantament de medul·la per una leucèmia, porta més d'un més ingressat a l'hospital pel seu estat de salut

b9ff4f57-9943-4e28-96b6-3af7b43e711b-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La jutge del 'cas Erial’ ha decretat aquest dijous la posada en llibertat de l’expresident valencià i exministre Eduardo Zaplana, en presó provisional des que va ser detingut durant l’operació Erial i que continua investigat, entre d’altres, pels delictes de blanqueig, suborn, malversació i prevaricació. També han quedat lliures els seus dos presumptes testaferros.

Les investigacions, segons diverses fonts, haurien permès trobar i bloquejar 6,7 milions d’euros dels més de deu que es creu que va ingressar per comissions irregulars en aquest cas. Aquest èxit, juntament amb la disminució del risc de destrucció de proves, hauria motivat la decisió d’acabar amb la presó provisional per als tres.

A l’hospital

Zaplana porta gairebé nou mesos en presó preventiva però des de fa un mes i mig està ingressat a l’Hospital la Fe de València per un empitjorament de la situació física que pateix per la leucèmia que li van diagnosticar el 2015 i per la qual va rebre un trasplantament de medul·la el 2016.

Falta per veure si la seva delicada situació li permet ara abandonar el centre hospitalari per tornar al seu domicili o si, al contrari, continua a La Fe, tot i que ara ja sense cap mena de restricció en les visites, ni de control dels seus moviments.

Segons ha explicat a Efe l’equip mèdic que l’atén, Zapalana no rebrà l’alta aquest dijous, perquè avui encara no ha rebut la visita dels especialistes que porten el seu cas, perquè te pendents diverses proves i perquè encara no s’ha posat en marxa la documentació per donar-li l’alta.

En els últims mesos, els seus advocats havien sol·licitat diversos cops la seva posada en llibertat per motius de salut o que fos traslladat al seu domicili amb alguna mena de mesura de control, una cosa a la qual la jutge es va negar emparant-se en diversos informes forenses que negaven que hi hagués un risc vital imminent i i també en què als paradisos fiscals també hi ha hospitals, segons va indicar en una de les seves resolucions.

L’encarregada d’Instrucció 8 havia explicat que mantenia la presó provisional davant del risc de fuga i de destrucció de proves i a l’espera que arribés la informació que s’havia sol·licitat als diversos països en els quals els investigadors creuen que té oculta la seva fortuna.

Campanya per la seva llibertat

En aquest temps, polítics de diferent signe, però especialment l’expresident popular José María Aznar i l’actual president del PP Pablo Casado van reclamar públicament que el posessin en llibertat.

Notícies relacionades

L’expresident de la Generalitat i exministre de Treball va ser detingut el passat 22 de maig en el marc de l’Operació Erial que investiga suposades comissions en la seva època al capdavant del govern valencià, tant en la concessió de llicències d’estacions d’ITV com del pla eòlic. Les comissions podrien ascendir a onze milions d’euros.

Dos dies després, la jutge va alliberar dos dels detinguts, els empresaris Juan i Vicente Cotino, nebots de l’exconseller Juan Cotino, i va decretar presó provisional, comunicada i sense fiança, per a Zaplana i per als seus dos presumptes testaferros,  Joaquín Barceló i Francisco Grau.