PARLAMENT

Torra anuncia una contraoferta als comuns sobre els pressupostos

El president assegura sobre el grup d'Albiach: «Comencem a trobar-nos»

Protagonitza una nova esbroncada amb Arrimadas sobre la política social i el diàleg

zentauroepp46848715 torra i arrimadas190206122049

zentauroepp46848715 torra i arrimadas190206122049 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Daniel G. Sastre / Júlia Regué

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat una "contraoferta" del Govern de la Generalitat al grup parlamentari delscomuns per intentar aconseguir el seu recolzament als pressupostos de la Generalitat per a aquest any. Torra ha allargat la mà així al grup de Jéssica Albiach després que aquesta aprofités la seva intervenció en la sessió de control al Govern per fer una contundent defensa dels presos independentistes i una crítica a l’imminent judici per l’1-O.

"Aquesta mà estesa voldríem que arribés als pressupostos de la Generalitat. En els pròxims dies, ho hem parlat amb el vicepresident, farem una contraoferta amb la mateixa actitud que vam tenir a la mesa de diàleg. Tornem a reunir-nos per veure si podem assolir aquesta unitat", ha afirmat el president de la Generalitat.

Albiach, prèviament, ha enviat un missatge de recolzament als empresonats: "Tot el recolzament als presos i preses polítiques de Catalunya, el que s’està vivint hauria de fer caure la cara de vergonya a qualsevol demòcrata; amb una causa fabricada contra l’independentisme, una presó preventiva injustificada, delictes inexistents com demostren quatre països i centenars de catedràtics, i amenaces constants d’un 155 permanent".

‘Fake news’

Tant els independentistes com el Govern han conclòs que, en aquesta batalla, el front de l’opinió pública internacional és un dels més importants. I Torra ha mostrat aquest matí el seu malestar respecte a la campanyad’Espanya Global, l’organisme creat per Pedro Sánchez per defensar davant del món la qualitat de la democràcia espanyola, i ha acusat el Govern de divulgar ‘fake news’.

L’independentisme ha utilitzat la sessió de control per fer l’acusació de manera coordinada. Sergi Sabrià, president del grup parlamentari d’ERC, ha enumerat una sèrie d’episodis que, segons la seva opinió exemplifiquen que partits com Ciutadans s’han instal·lat en les notícies falses. Des de les acusacions contra Adam Majó, director de l’Oficina de Drets Civils, fins a dir que l’1-O hi va haver violència, o parlar d’un col·lapse econòmic a Catalunya.

"La realitat els desmenteix una vegada i una altra", ha afirmat Sabrià, que també s’ha referit al vídeo que ha divulgat recentment: “No hi ha campanya de màrqueting que pugui amagar les vergonyes d’aquest Estat".

Minuts abans, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha anunciat que farà una gira per diferents capitals europees per explicar la versió del Govern sobre el judici. "Nosaltres no hem d’inventar campanyes de màrqueting per mirar d’ocultar la veritat", ha censurat en relació amb la campanya d’Espanya Global. "Creuen que amb això han d’ocultar la seva pròpia debilitat", ha afegit. 

El president de la Generalitat ha recollit el guant: "És deplorable conviure en un Estat que dedica òrgans específics a divulgar ‘fake news’”. I s’ha esplaiat, ja en relació amb el judici, amb el fet que s’imputi rebel·lió i sedició tant a Jordi Cuixart com a Jordi Sànchez, que durant els dies previs al referèndum de l’1-O dirigien Òmnium Cultural i l’ANC. "La pitjor ‘fake new’ és la de la violència. Això és una operació d’Estat", ha assegurat.

El president ha etzibat que és "absolutament impossible" que el pròxim judici de l’1-O sigui just i ha denunciat les condicions del trasllat dels presos. Així mateix, ha anunciat que aquest cap de setmana visitarà els processats a Soto del Real i Alcalá Meco.

Bronca amb Arrimadas

Per la seva banda, la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, ha acusat el Govern de no incloure cap proposta social aldocument polític que va entregar al president del Govern,Pedro Sánchez, el 20 de desembre passat i que es va fer públic aquest dimarts. A més, el partit taronja ha registrat al Parlament una petició de compareixença del president "en relació amb les exigències separatistes ocultades durant més d’un mes, realitzades falsament en nom de tots els catalans i que van ser de bon grat rebudes pel president del Govern". 

Notícies relacionades

"¿On som els catalans no independentistes en aquest document? ¿On són els problemes socials? Se n’han anat plataformes de mobilitat, hi ha EROs de centenars de persones, augmenta la inseguretat, hi ha una vaga de metges per a aquest mes... ¿Vol dir alguna cosa sobre això o també li importa un rave? Hi ha 18.000 dependents esperant una plaça, hi ha atacs feixistes, com els que parteixen la cara a un regidor, celebrat per l’alcalde d’ERC", ha afirmat la líder de Ciutadans, en una intervenció interrompuda per alguns diputats i que ha motivat una nova picabaralla amb el president del Parlament.

Torra, indignat, ha retret a la líder de l’oposició que no participi de les meses de diàleg perquè prefereix la política "espectacle" i les "cortines de fum". I davant dels atacs de Arrimadas al president per ser “racista i supremacista”, li ha recordat el pacte de govern a Andalusia entre el PP i Ciutadans, recolzat per Vox, un partit "racista, xenòfob i supremacista".