Evitar perjudicis als denunciants

El jutge d'iDental suspèn les reclamacions dels bancs als afectats

El jutge José de la Mata ha ordenat requerir a 10 entitats financeres perquè cessin en les queixes

zentauroepp44499321 graf9962  val ncia  espa a   31 07 2018   la plataforma de a180803122053

zentauroepp44499321 graf9962 val ncia espa a 31 07 2018 la plataforma de a180803122053 / Kai Foersterling

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutge José de la Mata ha acordat la suspensió cautelar de les reclamacions que hagin formulat les entitats financeres que van subscriure contractes vinculats als tractaments de les clíniques del Grup Idental i als que estan vinculats els perjudicats per aquest frau.

El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 investiga aquest grup de clíniques ‘low cost’ per presumptes delictes d’estafa continuada, apropiació indeguda, falsedat documental, administració fraudulenta, lesions, contra la salut pública, alçament de béns i blanqueig de capitals.

Aquesta macrocausa té ja desenes de milers d’afectats en gairebé totes les comunitats autònomes. Segons la investigació, iDental es dedicava a prestar serveis odontològics i oferia paral·lelament un sistema de finançament de tractaments a través d’entitats bancàries mitjançant les quals percebia l’abonament íntegre anticipat dels seus serveis; després d’això, "els pacients eren atesos per personal no qualificat, es feia servir material de baixa qualitat, i els tractaments no eren finalitzats, es deixaven els processos odontològics incomplets".

El jutge del’Audiència Nacional  ha adoptat aquesta decisió en una interlocutòria en què, a més, acorda requerir a 10 entitats financeres perquè cessin en aquestes reclamacions, així com a abstenir-se d’incloure als fitxers d’informació patrimonial els perjudicats que hagin deixat de pagar els crèdits.

Evitar perjudicis als afectats

Segons el magistrat, aquesta mesura cautelar permetrà evitar més perjudicis alsdenunciants, que estaven obligats a abonar les despeses periòdiques del crèdit sabent que el tractament odontològic no els seria administrat. "La continuació del pagament o execució d’aquests crèdits agreujaria encara més la situació dels perjudicats, que, en els casos més greus, es veuen fins i tot impossibilitats de fer un nou tractament que provi de resoldre el seu cas o completar el tractament que, en molts casos, ni tan sols ha sigut iniciat per iDental", explica el jutge.

La instrucció ha permès acreditar que a iDental hi havia "un patró uniforme d’actuació": oferia tractaments a una porció de la població amb ingressos mitjans-baixos que "convencien a travésd’importants descomptes emparats en suposades subvencions", si bé acabava incomplint el contracte de prestació de serveis a què estava vinculat el contracte de finançament. Les clíniques es quedaven amb els "capitals rebuts de les financeres" i no sol·licitaven la cancel·lació o interrupció dels crèdits.

Segons exposa el magistrat instructor en la seva interlocutòria ha quedat acreditat que "els contractes constitueixen una unitat comercial i, per tant,l’incompliment  del contracte de serveis comporta la resolució del contracte de préstec".

Entitats bancàries implicades

El jutge assegura que les entitats financeres que havien concedit crèdits per a tractaments oferts per iDental han expressat la "seva inquietud davant de la situació i gravetat dels fets i han manifestat el seu compromís per atendre les reclamacions presentades i la seva disposició a facilitar solucions".

Es tracta d’almenys 10 entitats bancàries: Sabadell Consumer Finance SAU, Banco Cooperativo Español SA; Evo Finance; Santander Consumer Finance; Banco Cetelem SAU; Banco Pichincha; Uno-e-Banka; BBVA Consumer Finance; Finanmadrid SAU Pepper EFC, i Montjuic EFC SA.

Possibles solucions

Amb la mesura adoptada, assenyala el jutge, es tracta de garantir una protecció eficaç dels drets del consumidor, "evitant que una situació clarament injusta es mantingui durant la tramitació del procés principal". Això permetrà als usuaris/prestataris no patir encara més perjudicis, "ara com a conseqüència de l’execució d’un contracte al consum vinculat a un contracte de serveis que no han sigut prestats".

Notícies relacionades

L’esmentada mesura cautelar, segons De la Mata, els permetrà, tant a ells com a les entitats financeres, determinar la solució més apropiada en cada cas, entre les quals hi pot haver acordar que la interrupció del servei provoqui que es cancel·lin les obligacions contractuals (en els casos en què els serveis no han començat) o la cancel·lació o devolució dels crèdits, segons correspongui, com a conseqüència de l’avaluació per un tercer de la part del tractament no fet.

Una altra alternativa, exposa la interlocutòria, és lacontinuació del tractamentiniciat amb altres clíniques dentals que proporcionen les entitats financeres o bé altres solucions que les parts, en exercici dels seus drets, consideren oportunes.