Atemptat a Catalunya

La fiscalia manté la petició de processament per als terroristes del 17-A

L'Audiència Nacional celebra la vista per estudiar els recursos contra la incriminació per assassinat dels gihadistes de Barcelona i Cambrils

jcarbo44562461 atentados en barcelona y cambrils el 17 de agosto del 2017  180806180656

jcarbo44562461 atentados en barcelona y cambrils el 17 de agosto del 2017 180806180656

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La fiscalia de l’Audiència Nacional ha demanat que es rebutgin els recursos de les defenses i es mantingui el processament dels tres terroristes empresonats pels atemptats del 17-A  del 17-A comesos a Barcelona i Cambrils. La secció segona de la sala penal de l’Audiència Nacional ha celebrat aquest dimecres una vista per estudiar els recursos interposats pels tres presos contra la mesura del magistrat instructor.

El jutge Fernando Andreu –que ha estat al càrrec de la instrucció– va processar els tres membres de la cèl·lula terrorista el 10 d’octubre i, posteriorment, el 15 de novembre va rebutjar els recursos de les defenses i va confirmar els processaments per integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d’explosius, d’estralls i col·laboració amb organització terrorista.

La fiscalia ha demanat que es rebutgin els recursos de les defenses i es mantingui el processament tal com el va dictar el jutge d’instrucció. La decisió de la sala es coneixerà més endavant.

Els tres processats són Mohamed Houla Chemlal (ferit en l’explosió de la casa d’Alcanar) i Driss Oukabir (detingut a Ripoll), a qui el jutge Fernando Andreu proposa jutjar pels delictes d’integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsitd’explosius  i un delicte d’estralls en grau de temptativa.

Els únics presos

L’altre processat és Said Ben Iazza, detingut a Vinaròs després dels atemptats per haver facilitat material per fer els explosius i ajudar en el seu transport. En aquest cas, Andreu demana jutjar-lo per col·laboració amb organització terrorista. Són els únics que estan en presó preventiva, ja que la resta d’integrants de la cèl·lula van morir o en l’explosió d’Alcanar o abatuts pels Mossos.

L’instructor no va processar cap d’ells pels16 assassinats al no trobar prou indicis per afirmar que tinguessin una participació directa en el resultat dels atemptats, la qual cosa va motivar que l’acusació exercida per l’Associació de Víctimes del Terrorisme presentés un recurs davant del Jutjat Central d’Instrucció número 4.

Notícies relacionades

Per l’organització, "en absolut s’ha vist descartada" la participació dels tres presumptes gihadistes en lamatançai hi ha indicis més que de sobres perquè almenys siguinprocessats. Als dos primers els atribueixen 15 delictes d’assassinat terrorista consumats i140 delictes d’assassinatterrorista en grau de temptativa i a Iazza, també un delicte de tinença d’explosius.

Aquest serà un dels recursos que hagi d’analitzar la Secció Segona per dirimir si manté l’ordre de processament en els seus termes ola torna a l’instructorperquè resolgui en un sentit diferent.