EL DILEMA CATALÀ

Torra va demanar a Sánchez "fer efectiu" el dret d'autodeterminació

El Govern difon els 21 punts sintètics que va plantejar per escrit el president al cap del Govern durant la cimera de Pedralbes

zentauroepp46322737 reunion torra sanchez190205115250

zentauroepp46322737 reunion torra sanchez190205115250 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El Govern de la Generalitat ha fet públic el document de quatre pàgines que va entregar el president Quim Torra al cap del Govern, Pedro Sánchez, a la reunió del 20 de desembre passat al palau de Pedralbes de Barcelona, amb una sèrie de reivindicacions, englobades en 21 punts. Entre les propostes destaquen "negociar sense límits i sense condicions", acceptar el problema de "qualitat democràtica" de l’Estat, abordar la "desfranquització" i, en especial, en el camp de la resposta democràtica, "reconèixer i fer efectiu el dret d’autodeterminació del poble de Catalunya". 

En la qüestió de la resposta democràtica per a Catalunya s’insisteix a definir-la com a subjecte polític i demana "respecte per al que les catalanes i els catalans" vulguin "decidir de forma lliure i democràtica". 

El text, sintètic, reclama també una "mediació int

ernacional" respecte al conflicte català per facilitar "una negociació en igualtat", i reclama respectar "la sobirania de les institucions catalanes", així com investigar els "abusos policials i econòmics contra el poble de Catalunya". Sobre això també reclama que "la via judicial ha de quedar enrere".

Notícies relacionades

Al capítol de regeneració democràtica, també de forma sintètica es demana un "compromís per l’ètica política", garantir la separació de poders, posar fi a "la limitació de drets fonamentals" i revertir la "marxa enrere de la qualitat democràtica".

"Desfranquització"

Quant a l’anomenada "desfranquització" es denuncia la "indolència" amb el feixisme, es reclama aïllar i denunciar els grups neofeixistes, emprendre "un debat sobre la monarquia" i "fer efectiva una política de fosses comunes". Aquest document ha sigut difós als grups polítics catalans que han participat al Palau de la Generalitat en la taula de diàleg: Els PSCcomunsERC i JxCat.