CASOS 'PÚNICA' I 'LEZO'

El PP de Madrid va desviar subvencions públiques per pagar el sopar de Nadal

Un nou informe de la Guàrdia Civil acredita el finançament il·legal del partit en l'etapa d'Esperanza Aguirre i l'ús de martingales per abonar menys impostos

zentauroepp38170529 madrid  24 04 2017   politica  dimisi n de esperanza aguirre171218200738

zentauroepp38170529 madrid 24 04 2017 politica dimisi n de esperanza aguirre171218200738 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutjat número 6 del’Audiència Nacional, que investiga el finançament il·legal del PP de Madrid en els casos ‘Púnica’ i ‘Lezo’ finançament il·legal del PP, acaba de rebre un informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil que corrobora el finançament il·legal del PP a la campanya d’Esperanza Aguirre a la presidència de la Comunitat de Madrid el 2011, amb 1,2 milions d’euros en negre. Segons informa la cadena SER, algunes subvencions públiques abonades a la fundació Fundescam van ser falsejades i il·lícitament desviades per sufragar un Congrés del PP, un acte de Noves Generacions i fins i tot el sopar de Nadal del PP a Madrid.

Fundescam va rebre una subvenció pública per "avaluar la repercussió de la crisi en l’ocupació dels municipis del corredor d’Henares i la zona nord de la Comunitat", però en realitat els 40.000 euros públics concedits van ser destinats a costejar enquestes electorals del PP.

També van desviar a despesa electoral un total de 200.000 euros més, concedits a la mateixa fundació per "difondre el coneixement del sistema democràtic i la realitat política i sociocultural de la CAM". Les subvencions per a Fundescam eren aprovades per l’expresident Ignacio GonzálezIgnacio González, amb la qual cosa "tot quedava a casa", segons les fonts de la investigació consultades per la SER.

Una societat anomenada Paquí Pallá

Notícies relacionades

Però la voracitat dels dirigents del PP no quedava aquí, ja que van arribar a diversificar el pagament entre nombroses empreses de forma fictícia per pagar menys impostos. També va promoure la utilització de societats tapadora per emmascarar el tràfec i ocultació de factures. Una es deia tal com es movien els diners: Paquí Pallá S.L.

Els principals responsables, segons l’informe, van ser l’exgerent Beltrán Gutiérrez, Francisco Granados i Borja Sarasola en l’apartat polític, mentre que els agents també dediquen un capítol especial a l’exconseller d’OHL Javier López Madrid, implicat en els suposats suborns a canvi d’obra pública en la comunitat.