EL DILEMA CATALÀ

El Suprem fixa l'inici del judici del procés per al 12 de febrer

Rajoy, Sáenz de Santamaría, Montoro, Urkullu, Mas, Millo, Torrent, Rufián i Tardá, entre els testimonis del judici

El tribunal comunica els sis primers dies de la vista oral per a qüestions prèvies i l'interrogatori dels acusats

zentauroepp46300404 juicio marchena190201132827

zentauroepp46300404 juicio marchena190201132827 / Ballesteros

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ja ha marcat la data d’inici del judici del próces. Començarà el pròxim 12 de febrer, segons han confirmat a aquest diari fonts jurídiques. La vista està previst que duri uns tres mesos, per poder dictar la sentència després de les eleccions del maig, abans de l’estiu. Durant aquest temps davant de la Sala Segona desfilaran centenars de testimonis, entre els quals, l’expresident del Govern Mariano Rajoy, proposat per l’acusació que exerceix Vox i algunes de les defenses dels processats, en una interlocutòria que es donarà a conèixer al llarg d’aquest divendres.

Entre els centenars de testimonis citats, que inclouen els 256 proposats per la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, també hi ha l’exvicepresidenta Soraya Sáez de Santamaría, l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro, l’expresident de la Generalitat Artur Mas, el lehendakari, Iñigo Urkullu, el president del Parlament, Roger Torrent, diputats com Gabriel Rufián i Joan Tardá, l’excoordinadora general del PDECat Marta Pascal, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i l’exdelegat del Govern a Catalunya, Enric Millo

El dia 12 consta en una diligència d’ordenació de la lletrada de l’Administració de Justícia (abans secretària judicial) en la qual s’informa de les primeres sessions del judici: el 12, 13, 14, 19, 20 i 21, dies en què està previst que se celebrin les qüestions prèvies, en les quals les defenses al·legaran la vulneració de drets fonamentals que consideren comesos, i la declaració dels 12 acusats, que, previsiblement, iniciarà l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras. El judici, en principi, se celebrarà els dimarts, dimecres i dijous, de 10 a 18 hores. Per això, aquests han sigut els dies assenyalats durant les dues primeres setmanes.

Tot i que aquesta és la primera convocatòria del judici, hi ha hagut diversos ajornaments respecte a la data que es calculava, a través dels oficis amb què el president de la Sala Segona, Manuel Marchena, comunicava al Ministeri de l’Interior quan els presos havien d’estar a la seva disposició en presons madrilenyes, trasllat que s’està fent aquest divendres. Al principi els va sol·licitar per a l’última de setmana de gener i després perquè fossin a Madrid "en dates pròximes al 5 de febrer".

Finalment en l’ànim del tribunal han pesat els escrits presentats per Oriol Junqueras i Raül Romeva, d’una banda, que volien tres setmanes des que es convoqués el judici fins a la data d’inici, i Jordi Cuixart, de l’altra, en què anunciaven nulitats si la vista començava immediatament després de conèixer la interlocutòria en què es fixen els testimonis. Al final el tribunal ha decidit que se celebri amb una diferència d’11 dies, tenint en compte que totes les seves notificacions anunciaven que el judici fins i tot comencés abans.

Interlocutòria de prova

Notícies relacionades

Els set magistrats que jutjaran els 12 líders del procés acusats de rebel·lió, sedició i malversació han estudiat els més de 1.800 folis presentats per les defenses per demanar-ne l’absolució i els 300 de les acusacions per demanar-ne la condemna. Al final, entre els admesos pel tribunal figura l’expresident del Govern Mariano Rajoy, per l’intercanvi de comunicacions que va tenir amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en relació amb la declaració unilateral d’independència.

En canvi, s’ha rebutjat el del mateix Puigdemont, ja que si no hagués fugit ell també s’asseuria al banc dels acusats i el dels exmembres de la Mesa del Parlament, les actuacions respecte als quals es van traslladar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que només estan acusats de desbodiencia.