ELS JUDICIS DEL PROCÉS

Els comuns no pagaran la defensa de Joan Josep Nuet

El diputat iniciarà dilluns una campanya de recollida popular de fons

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els vaivens de la relació entre els comuns i l’independentisme l’últim any i mig, el punt de més proximitat ha sigut sempre el que des de la galàxia Colau s’anomena "front antirepressiu". El fet que Joan Josep Nuet, diputat de Catalunya Sí que es Pot abans i de Catalunya en Comú-Podem ara, estigui també encausat ha permès visibilitzar aquesta imatge d’unitat entre els dos espais sobiranistes, que es tornarà a plasmar durant el judici al procés. Dilluns es presentarà al Col·legi de Periodistes de Catalunya la campanya de recolzament a Nuet, impulsada des de la Fundació L’Alternativa (vinculada a EUiA) i que també servirà per recollir aportacions econòmiques que ajudin a sufragar el cost de la seva defensa. I és que, a diferència del PDECat, ERC i la CUP (que assumiran la defensa dels seus processats), els comuns no pagaran la de Nuet. 

"Ni Catalunya Sí que es Pot en el seu moment ni Catalunya en Comú m’han ofert assumir-se les despeses legals", explica Nuet, que assegura que "entén" la decisió. Fonts dels comuns han explicat que des del partit se li ha ofert recolzament en tot el que necessiti, tant en l’àmbit econòmic com en el que sigui, i deixen clar que li donaran suport sempre. No només hi haurà membres de l’executiva en la presentació de la campanya de dilluns, sinó que també tenen intenció d’acompanyar-lo en tot el procés del judici. 

Notícies relacionades

Aquesta divergència de relats evidencia que la relació entre Nuet i la direcció dista de ser la idònia, malgrat l’armistici que van firmar al novembre la cúpula de la confluència i els seus dos diputats crítics. La decisió de Nuet i Elisenda Alamany de crear a l’octubre la plataforma Sobiranistes per reivindicar un canvi de rumb polític va desencadenar la primera gran guerra dins de Catalunya en Comú Podem, larvada des de la confecció de la llista per a l’executiva i la dimissió de Xavier Domènech. Finalment es va arribar a un armistici per al cessament de les hostilitats a fi d’intentar fer front comú fins a les eleccions europees i municipals. Uns comicis, especialment els últims, que marcaran el futur de l’espai electoral.

Fins aquest moment EUiA, l’organització que encapçala Nuet, havia sufragat la defensa del diputat. "A partir d’ara iniciarem aquesta subscripció popular perquè la gent pugui ajudar a pagar els costos, que em sembla la manera més adequada", explica. La fiscalia demana per a Nuet 30.000 euros de multa i un any i quatre mesos d’inhabilitació per desobediència quan era membre de la Mesa del Parlament. Al ser finalment jutjat (com els seus excompanys de Mesa Lluis Corominas, Lluis Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i l’exdiputada de la CUP Mireia Boya) al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i no al Tribunal Suprem, com la resta d’encausats en el judici del procés, no haurà de fer front a despeses de desplaçaments i allotjament a Madrid.