PREPARATIUS D'UNA VISTA HISTÒRICA

12-F: Procés a la banqueta

L'independentisme demana «protecció» a la UE mentre els presos arriben a Madrid

El Govern promet un judici just i demana a Torra que «apaivagui les emocions»

zentauroepp46787561 pla general de gent  amb estelades  de matinada  acomiadant 190201091533

zentauroepp46787561 pla general de gent amb estelades de matinada acomiadant 190201091533 / Nuria Torres

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

“Ha arribat l’hora de la veritat”. Roger Torrent va resumir amb aquesta frase el sentiment general a causa del judici contra alguns dels principals líders del procés. Que es faci la llum sobre els fets del convuls octubre del 2017, que totes les parts exposin la seva versió del que va passar i que els ciutadans decideixin, en funció del que vegin i sentin, qui és el bo i qui el dolent en aquesta història.

El lògic també seria esperar que es faci justícia. Però els independentistes ja han dit centenars de vegades que no confien en la justícia espanyola. Nou dels 12 acusats, els principals impulsors del referèndum de l’1-O i de la declaració unilateral d’independència –excepte els que van triar fugir a l’estranger– dormen aquesta nit en presons madrilenyes, a l’espera que, el dia 12 de febrer, comenci la vista oral que condicionarà la resta de les seves vides i l’escenari polític immediat de Catalunya i Espanya.

Els punts de partida estan clars. L’independentisme, segur de les seves raons, vol que el judici es converteixi en “un altaveu” per a la seva causa. Frenat per mesos de desacords interns, els principals partits i organitzacions de la corda s’esforcen per afrontar amb certa unitat les sessions. De moment, només hi ha acord en què el procés pot convertir-se en un revulsiu per al sobiranisme. No hi ha acord en com canalitzar l’eventual indignació popular que podrien provocar les sentències.

Però és aviat per parlar-ne. Aquest divendres, gairebé de matinada i entre les protestes d’algunes desenes d’independentistes, es va produir el trasllat dels presos de presons catalanes a Soto del Real i Alcalá-Meco. Van sortir dels centres de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d’Enric, i al voltant de les vuit es van ajuntar a la presó de Brians 2. Allà, Quim Torra va poder saludar-los a tots durant uns minuts abans que els Mossos d’Esquadra cedissin la seva custòdia a la Guàrdia Civil, que els va traslladar a Madrid. 

Oriol Junqueras –el principal acusat, al que la fiscalia demana 25 anys de presó–, cinc dels seus excompanys al Govern, els ‘Jordis’ i Carme Forcadell, que s’enfronten a dures condemnes i que intentaran demostrar que no hi va haver violència les setmanes prèvies a la DUI, es van acomiadar dels seus simpatitzants amb missatges a través de Twitter en què van prometre “defensar els drets i llibertats fonamentals”.

Pugna per l’hegemonia

El judici arriba en el moment en què la pugna entre Puigdemont i Junqueras per l’hegemonia en l’independentisme és en el seu punt més alt. Les divergències estratègiques en el moviment es van deixar notar ahir: mentre alguns, com l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, demanaven no obstaculitzar el trasllat a Madrid, altres es queixaven que el Govern no n’hagués fet més per impedir que se n’anessin: membres de l’ANC van arribar a okupar la seu de la Comissió Europea a Barcelona.

El president de la Generalitat va donar moltes pistes, en una solemne declaració institucional a Palau que va pronunciar poc després, sobre com afrontarà el judici l’independentisme. D’una banda, intentarà transmetre que els encausats representen tot Catalunya, no només l’independentisme; de l’altra, se centrarà a aconseguir un recolzament internacional que de moment ha donat l’esquena al procés.

Per això Torra va llegir en anglès gairebé tot el missatge. Va dir que la comunitat internacional, i en especial la Unió Europea, han de “protegir” els independentistes catalans de la falta de democràcia amb què, segons el seu parer, opera la maquinària institucional espanyola. 

Batalla internacional

La batalla internacional serà dura, perquè el Govern també s’ha proposat donar màxima prioritat a aquest front. Si els independentistes donen per segur que el judici no serà just –Junqueras va preveure fa uns dies una sentència “exemplarment dura”–, el Govern s’esforça per transmetre el contrari: la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, va prometre un procés “amb totes les garanties”.

El Govern intenta que el judici no inflami la situació a Catalunya, però reconeix la dificultat de l’esforç. A la Moncloa assumeixen que el procés complicarà encara més les relacions amb ERC i el PDECat, a les portes del debat parlamentari dels Pressupostos, que coincidirà amb la cita al Tribunal Suprem. Per això va cridar ahir a “apaivagar les emocions”, informa Juan Ruiz Sierra.

Notícies relacionades

“Demanem racionalitat i sensatesa. Tractarem que no se suscitin situacions que no interessen en aquest moment propiciar dins de la ciutadania. Demanem a les forces polítiques que facin una crida a la normalitat”, va afegir la portaveu, que també va recordar que el judici “serà televisat i tindrà tota la visibilitat”, motiu pel qual el Tribunal Suprem ha decidit no acceptar la presència d’observadors internacionals.

Ni el Rei ni Puigdemont

Sí que ha aprovat la declaració de centenars de testimonis. Hi seran els principals protagonistes d’aquell octubre tan crispat i dels mesos que el van precedir. Entre ells Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, Artur Mas, Íñigo Urkullu, Josep Lluís Trapero, Enric Millo o el coronel Diego Pérez de los Cobos, responsable del dispositiu policial de l’1-O. Però hi haurà dues absències molt significatives: la de Puigdemont, la petició del qual de declarar per videoconferències es va desestimar, i la del Rei Felip VI. Tampoc hi serà el cap de la Casa Reial, Jaime Alfonsín, la declaració del qual havien sol·licitat algunes defenses.