PARLAMENT

Torrent insisteix a condicionar una investidura de Puigdemont que sigui efectiva

El president de la Cambra catalana afirma que la persona investida "ha d'estar en condicions de governar"

zentauroepp46474477 roger torrent190109102148

zentauroepp46474477 roger torrent190109102148 / Laura Figuls

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Parlament, Roger Torrent, ha insistit aquest dijous en la necessitat que una possible investidura del líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha de ser efectiva, ja que, ha afegit, la persona investida "ha d’estar en condicions de poder governar".

En declaracions a Antena 3, Torrent s’ha referit a la suspensió del ple que havia sigut convocat el 30 de gener del 2018 per provar d’investir Puigdemont, i ha puntualitzat que "qui va impedir" que es produís aquesta investidura "no va ser el Parlament, ni els ciutadans, va ser l’Estat espanyol".

"Però, dit això, he de dir que nosaltres sempre hem sigut molt coherents a l’afirmar que les decisions han d’estar connectades amb el principi d’efectivitat, és a dir, que una persona investida ha d’estar en condicions de poder governar", ha destacat.

Aquestes declaracions arriben després que l’expresident s’oferís dimecres a ser investit una altra vegada com a president del Parlament. "Permetre la investidura del candidat que el Parlament volia investir seria un senyal de respecte a la democràcia per l’Estat espanyol", va afegir Puigdemont. 

Així mateix, respecte al recurs de Puigdemont davant del Constitucional contra una resolució de la Mesa del Parlament sobre la seva suspensió com a diputat, Torrent ha indicat en l’entrevista que "respecta" el seu dret a presentar-lo però que no el "comparteix". 

Ha recordat, en aquest sentit, que el ple del Parlament va aprovar per àmplia majoria i amb els vots favorables de JxCat una resolució sobre aquesta qüestió, i que el que va fer després la Mesa de la Cambra va ser "complir l’acord".

Afirmacions de Junqueras 

Sobre les afirmacions de Junqueras en una entrevistaJunqueras  en què va apuntar que ell havia decidit anar a declarar davant delTribunal Suprem per "responsabilitat" en comptes de fugir, Torrent ha puntualitzat que el líder d’ERC"parla de la seva decisió personal", i ha remarcat que cada un dels líders independentistes imputats "pren les seves decisions".

"És absurd buscar polèmiques" entre Junqueras i Puigdemont per aquesta qüestió, ha indicat, ja que "al final, ells, que són a la presó ol’exili, són dues cares de la mateixa repressió", i ha subscrit les paraules de l’expresident català a l’atribuir els "presos i exiliats" a l’"autoritarisme de l’Estat".

Quan se li ha preguntat per la situació de la política catalana, s’ha mostrat partidari que les formacions independentistes acordin "una estratègia conjunta" i ha destacat que l’única manera de "resoldre una crisi de legitimitat és votant".

Notícies relacionades

"Les urnes són per a tothom, per als que volem independència i per als que no", ha recordat Torrent, que ha destacat: "No és una qüestió de banderes, de les banderes no es menja, soc republicà i soc independentista, per mi, la independència són més drets i llibertats".

Sobre la via per accedir a la independència, ha explicat que "sempre hem apostat pel diàleg, mai ens hem aixecat d’una taula" en què s’estigués negociant, i ha subratllat que "s’ha de buscar una solució política".