SEU A WATERLOO

Puigdemont intenta registrar una associació com a 'lobby' davant de la Unió Europea

L'associació CATGlobal es defineix com una entitat destinada a promoure i recolzar el desenvolupament i la realitat social de la comunitat catalana

zentauroepp46760604 exiled former president of the government of catalonia carle190130142556

zentauroepp46760604 exiled former president of the government of catalonia carle190130142556 / Niall Carson

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’entorn de l’expresident Carles Puigdemont ha intentat registrar com a grup d’interès (lobby) davant de les institucions de la Unió Europea (UE) l’associació belga CATGlobal, la inscripció de la qual no ha sigut validada per falta d’informació necessària, han dit a Efe fonts europees.

El registre d’aquesta associació sense ànim de lucre amb seu al mateix xalet de la localitat de Waterloo on Puigdemont té fixada la seva residència a Bèlgica i on està registrada la seu de l’anomenat Consell per la República, es va tramitar el passat 14 de gener.

No obstant, CATGlobal ASBL no apareix en el registre públic de grups d’interès registrats davant de les institucions comunitàries, un portal que gestiona la Comissió Europea.

Això es deu que "hi ha coses que han de canviar", va indicar una font comunitària pròxima a aquest procés que va precisar que es tarda "normalment dues setmanes" a rebre el vistiplau del registre si no s’exigeix cap modificació.

Recolzament de la comunitat catalana

El registre es va introduir en aquest mecanisme per vetllar per la transparència en les institucions comunitàries, segons va avançar 'El Confidencial', a nom de Jaume Cabani Massip, un enginyer informàtic responsable també de les operacions de la web independentista Republicat.

En aquest procés d’inscripció es descriu CATGlobal dins de la categoria d’"organitzacions no governamentals" amb l’objectiu no lucratiu d’"afavorir, difondre i realitzar iniciatives susceptibles de promoure i dur a terme iniciatives que puguin promoure, millorar i, per tant, promoure, recolzar el desenvolupament i la realitat social de la comunitat catalana".

L’associació, segons els documents de l’intent de registre, diu que té representació a Bèlgica, Espanya, França i el Regne Unit i s’interessa en particular en les activitats de la Unió Europea relacionades amb els "drets ciutadans" i "especialment als drets fonamentals com el dret a la llibertat d’expressió".

Sense comentaris

El registre inclou un número de telèfon belga que atén en francès un home amb accent espanyol que, contactat per Efe, va guardar silenci davant de les preguntes sobre l’activitat de l’esmentada associació abans de penjar sense fer cap comentari.

Segons els documents, CATGlobal compta amb 10 persones afiliades i hi treballen tres persones a temps complet i quatre més a temps parcial, si bé no es detalla cap informació financera.

L’associació es va constituir com a tal a Bèlgica el febrer del 2018 i, a més de Cabani, hi estan vinculatsJaime Bernis Calatayud, ‘lobbista’ i soci de la consultora TAS Europroject; Erika Casajoana Daunert, consultora en comunicació pública; Josep Matamala Alsina, empresari que acompanya Puigdemont des que va fugir a Bèlgica, i Piet van den Bergh, vinculat al servei d’estudis de la Confederació de Sindicats Cristians (ACV, per les seves sigles en neerlandès).

En cas que la Comissió Europea rebutgi el registre d’un grup de pressió davant de les institucions comunitàries, ni la negativa ni els seus motius es fan públics, van agregar les fonts.

Fons europeus

D’altra banda, l’europarlamentària liberal Beatriz Becerra, vicepresidenta de la comissió de drets humans de l’Eurocambra, es va dirigir a la Comissió Europea a propòsit de l’associació vinculada a l’expresident autonòmic, que considera que es va crear "per obtenir fons europeus destinats a subvertir l’ordre constitucional espanyol".

Notícies relacionades

L’eurodiputada va traslladar una qüestió parlamentària a l’Executiu comunitari, de la qual Efe ha obtingut una còpia, en què pregunta si la CE considera que CATGlobal compleix els criteris per obtenir ajuts públics atesa la "situació judicial" de Puigdemont, reclamat per la justícia espanyola per presumptes delictes de rebel·lió i malversació, entre d’altres.

Becerra també va interpel·lar la Comissió Europea sobre si pot rebre fons comunitaris una associació l’objectiu de la qual passa per "subvertir l’ordre constitucional d’un estat membre".