ELS JUDICIS DEL PROCÉS

El Suprem rebutja que els presos del procés vagin al Parlament

Considera que davant de la imminència del judici oral per l'1-O es produiran "interferències indesitjades" que s'han d'evitar

Artadi respon que el Suprem sempre busca "una excusa o una altra" per mantenir-los presos i immiscir-se en la política catalana

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem harebutjat concedir als sis exconsellers presos per rebel·lió, sedició i malversació permís per assistir a la comissió d’investigaciódel 155 que celebra el Parlament davant de la imminència del judici de les sessions del judici oral "en dates pròximes al 5 de febrer" per evitar "les indesitjades interferències" que es poden produir amb la seva declaració davant de la Cambra autonòmica i el seu dret de defensa en la vista oral.

El tribunal adverteix que la seva decisió es produeix "sense perjudici que en un altre moment processal" la Cambra catalana "si així ho estima procedent, reiteri la seva petició" per citar a comparèixerOriol Junqueras, Jordi Rull, Josep Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Joaquim Forn en un altre moment.

"La imminència de l’inici de les sessions del judici i el fet que molts dels aspectes sobre els quals versaria la compareixença davant la comissió parlamentària estan íntimament lligats amb els fets objecte d’acusació, introdueixen un element que ha de ser necessàriament valorat" per rebutjar la sol·licitud. "Des d’aquesta perspectiva –segueix la interlocutòria– és previsible quees produeixin interferències indesitjadesentre la compareixença davant la comissió i el dret de defensa dels acusats en l’acte del judici oral.” 

"Aberrant"

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha respost que "cada vegada el Suprem ha buscat una excusa o una altra" per mantenir "una presó preventiva injustificable i aprofita per fer política: per intentar fer una divisió entre els presos i exiliats, per amenaçar i coaccionar l’activitat política del Govern, si feu això per la vostra culpa, com que el president Torra viatja, no us hi deixo anar, és aberrant que s’intenti immiscir en la política catalana", informa Fidel Masreal

Notícies relacionades

"Aquesta en la línia del Suprem de continuar vulnerant els drets polítics dels presos. Ho vam veure amb les investidures, en els seus drets com a diputats i segueixen en la línia de vulneració de drets polítics. No només afecten els que es va demanar comparèixer sinó el Parlament i la ciutadania", va agregar.

La sol·licitud havia partit del president del Parlament,Roger Torrent, perquè els exconsellers presos haguessin assistit a la Cambra el passat 22 de gener o bé presencialment o bé a través de videoconferència, atesa la seva situació de presó. La resposta de l’alt tribunal s’ha produït una vegada que tant acusacions com defenses s’hi han pronunciat al respecte, cosa que l’ha retardat més enllà de la data sol·licitada.