El Govern demana als comuns reprendre les negociacions dels Pressupostos

Artadi mostra la seva sorpresa per la decisió del grup d'esquerra de congelar el diàleg

El Govern demana a l'Executiu de Sánchez que acceleri la negociació dels seus comptes si vol aprovar-los

zentauroepp46555411 elsa artadi190118090748

zentauroepp46555411 elsa artadi190118090748 / Nuria Julia

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha reclamat avui al grup parlamentari dels comuns que es reprengui la negociació dels Pressupostos del Govern per al 2019. Artadi ha assegurat que el Govern ha facilitat al grup progressista tota la informació necessària i diverses contrapropostes. "Esperem que es reprenguin [les negociacions], que no condicionin el que pot passar en una altra cambra com el Congrés, entenem que ens hem de subordinar, fem aquesta apel·lació, aquí la situació és diferent, i en els altres Pressupostos no hi ha hagut cap reunió de treball", ha assegurat la consellera.

Artadi ha negat discrepàncies internes en el Govern sobre els Pressupostos, després que el portaveu de JxCat, Albert Batet, demanés responsabilitat a ERC aquest dilluns. "Hi ha sintonia fins ara. Al que s’ha de cridar és a la responsabilitat de tots”, ha assegurat la portaveu.

Artadi ha confirmat la reestructuració de l’àrea de Presidència de la Generalitat que porta Josep Rius a deixar l’oficina del president Torra, càrrec en què ara se situa Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei i destacat competidor amb Marta Pascal per liderar el PDECat en el convuls congrés del passat mes de juliol de la postconvergència. Casals actuava en sintonia amb el criteri de l’expresident Carles Puigdemont. La sortida de Rius, que ocuparà un altre càrrec a Presidència (la direcció general d’anàlisi i prospectiva), s’interpreta com un pas previ de cara a recolzar la possible decisió de la consellera Artadi de presentar-se a les eleccions municipals de Barcelona juntament amb Joaquim Forn.

"Que accelerin el diàleg"

Notícies relacionades

D’altra banda, Artadi ha descrit l’existència de falta de coordinació en el Govern i el PSOE en relació amb els missatges sobre un eventual avenç o no de les eleccions generals si no s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat. I en aquest sentit, la consellera ha demanat al Govern que "si busquen el recolzament dels grups independentistes, accelerin el diàleg i la negociació, està a les seves mans". Respecte a la taula de partits que estan negociant els dos executius, Artadi ha insistit una vegada i una altra que la posició de la Generalitat és la que en aquesta taula hi hagi partits estatals amb capacitat d’influència en les decisions del Congrés dels Diputats.

Decisió del Suprem criticada

Artadi ha criticat la decisió del Tribunal Suprem de no permetre la sortida en llibertat dels presos independentistes de cara al judici de l’1-O. "Sobre la no llibertat abans del judici, cada vegada el Suprem ha buscat una excusa o una altra per a una presó preventiva injustificable, i aprofita per fer política, per intentar fer una divisió entre els presos polítics i exiliats, per amenaçar i coaccionar l’activitat política del Govern: “Si feu això per la vostra culpa, com que el president Torra viatja, no us deixo anar...”, és aberrant que s’intenti ficar en la política catalana”, ha afirmat.