L'oposició força el Govern a explicar el veto de l''Open Arms'

Ábalos compareixerà el 7 de febrer per argumentar per què ha bloquejat el barco al port de Barcelona

ealos46542024 fotodeldia  grafcat2291  barcelona  14 01 2019   el fundador190115213221

ealos46542024 fotodeldia grafcat2291 barcelona 14 01 2019 el fundador190115213221 / Quique Garcia

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP, Units Podem, Compromís, el PNB i el PDECat han forçat el Govern a donar explicacions al Congrés per bloquejar la sortida dels barcos humanitaris ‘Open Arms’ i‘Aita Mari’, retinguts al port de Barcelona i de Pasaia (Guipúscoa), respectivament.

Avui s’està reunint a la Cambra baixa la Diputació Permanent, l’òrgan que substitueix el Ple en els períodes no ordinari de sessions. S’hi estan debatent les peticions de compareixences registrades pels grups, entre d’altres la del president, Pedro Sánchez, perquè doni explicacions per la seva reunió amb Quim Torra. 

El debat ha començat amb la immigració. El portaveu del PSOE José Zaragoza ha informat que el ministre de Foment, José Luis Ábalos, anirà a la Cambra baixa el pròxim 7 de febrer per donar les explicacions que li reclamen sobre el veto als barcos humanitaris. Zaragoza també ha anunciat que la secretària d’Estat de Migracions, Consuelo Rumí, també compareixerà un dia abans, el 6, per abordar la posició de l’Executiu davant de l’arribada d’immigrants i refugiats pel Mediterrani.

La Direcció de la Marina Mercant no ha concedit autorització ni a l’’Aita Mari’ ni a l’‘Open Arms’ en les últimes setmanes per tornar al mar per dur a terme accions humanitàries. Els grups parlamentaris coincideixen a assenyalar que es deu a un "canvi" en la política migratòria del Govern.

Les "batzegades" de l’Executiu

El PP s’ha queixat de les "batzegades" de Sánchez davant de la immigració, s’ha queixat de l’"efecte crida" desencadenat segons la seva opinió i li ha retret que no hagi informat la Cambra sobre l’acord que va anunciar en el seu viatge a Mali, quan va anunciar que l’Executiu espanyol pagarà 400 euros i el bitllet d’avió als ciutadans d’aquest país que vulguin tornar al seu país. 

Notícies relacionades

Respecte a les embarcacions bloquejades, el diputat popular Carlos Rojas ha preguntat a Sánchez que digui per què no els deixa salpar i si ha detectat "irregularitats que no explica". 

Tant Compromís com el PDECat i Podem han negat l’"efecte crida" però han coincidit a reclamar explicacions a l’Executiu pel veto als barcos. El PNB, que també ha recolzat la compareixença del ministre Ábalos, ha suggerit que el Govern ha canviat d’estratègia en aquest assumpte perquè es deixa portar per la pressió del PP i la proximitat de les eleccions.