DECLARACIÓ DE TOLEDO

Deu barons de Podem apressen Iglesias a buscar unitat amb Errejón

Els dirigents autonòmics criden a una negociació per evitar que la crisi els afecti a les urnes

El secretari general de Castella-la Manxa assegura que cada territori és "diferent" i té "autonomia"

iglesias-errejon

iglesias-errejon

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Deu secretaris generals autonòmics de Podem s’han reunit aquesta divendres a Toledo per demanar al líder del partit, Pablo Iglesias"unitat" i que deixi enrere la crisi amb Íñigo Errejón. Els barons morats temen que les amenaces d’Iglesias de presentar una candidatura a l’Assemblea de Madrid que competeixi amb el cofundador de la formació els perjudiqui en les eleccions del maig. 

Els dirigents regionals han redactat la Declaració de Toledo, un escrit amb què pretén transmetre un missatge de "confiança, unitat i coordinació".  "Ens fem falta totes i tots. És l’hora de cooperar i no de competir", sentencien en el text que pretén ajudar a tancar la crisi entre Iglesias i Errejón. Els barons també demanen "elevar la confiança, la il·lusió i l’esperança" de la gent alhora que s’assegura l’"eficàcia, l’ordre i les certeses" de les seves propostes. Així, els responsables autonòmics apel·len a no defraudar aquells que els van votar i van confiar en la possibilitat d’un canvi polític. 

En la trobada, convocada pel secretari general de Castella-la ManxaJosé García Molina, hi han assistit els líders autonòmics delPaís Basc, Múrcia, la Rioja, les Balears, Extremadura, el País Valencià, les Canàries, Aragó i Astúries, per enviar un missatge de "responsabilitat" i "unitat" davant del moment que està vivint Podem i la situació política actual. 

"Cada territori és diferent"

García Molina, afí a Iglesias, ha evitat pronunciar-se sobre un possible diàleg entre Iglesias i Errejón per acudir en confluència a la Comunitat de Madrid. No obstant, sí que ha deixat caure que "cada territori és diferent, plural i té autonomia per pensar quina és la millor fórmula" d’anar als comicis. Malgrat que les seves paraules deixen entreveure una picada d’ullet cap a Errejón, García Molina ha criticat que totes les decisions s’han de prendre "de mutu acord" i respectant "els documents que regeixen les formes d’organització". 

Notícies relacionades

Ha recordat que "hi ha unes eleccions a la cantonada" en les quals caldrà donar la batalla davant "les dretes que s’han rearmat". En aquest sentit, el vicepresident de Castella-la Manxa ha demanat "negociació" a l’hora de "pensar quina és la millor fórmula de guanyar les eleccions".

En la reunió no hi ha anat el ja ex secretari general de la Comunitat de Madrid, Ramón Espinar, que ha dimitit aquest divendres dels seus càrrecs en el partit i ha renunciat al seu escó com a diputat a l’Assemblea de Madrid i, amb això, a la seva butaca a la Cambra Alta com a senador per designació autonòmica. Davant d’aquesta situació, la direcció de Podem ha decidit convocar, el2 de febrer, el Consell Ciutadà Estatal, el màxim òrgan de decisió del partit.