PP i PSOE, xou al Senat amb Catalunya de fons

Els populars han convocat avui a Sánchez en el ple perquè expliqués la seva reunió amb Torra, malgrat saber que seria a Davos

Els socialistes es neguen a donar una data alternativa i anuncien que s'absentaran de la sessió en senyal de protesta

ignaciocosidoppsenado

ignaciocosidoppsenado / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El PP ha decidit utilitzar la majoria absoluta que té al Senat per mantenir la convocatòria d’un ple que no comptarà amb el ponent principal, el president del Govern, Pedro Sánchez. Els conservadors volien que el cap de l’Executiu acudís avui a la Cambra alta per explicar la reunió que va mantenir al desembre amb el president Quim Torra. Ignacio Cosidó, cap de files dels senadors populars, va triar aquesta data, malgrat que ja estava previst que Sánchez estigués participant al Fòrum Econòmic de Davos, com així està sent. Els socialistes, que no han volgut oferir una data alternativa,  han anunciat que, en senyal de protesta, s’absentaran del ple d’aquesta tarda quan Cosidó prengui la paraula. El xou està servit pels dos principals partits d’Espanya i de rerefons, el principal repte polític del moment:l’independentisme  català.

El portaveu del grup parlamentari del PSOE a l’hemicicle, Ander Gil, ha assegurat que la convocatòria d’aquesta sessió "obeeix als interessos personals" de Cosidó, al qual veu "en plena fugida cap endavant per mantenir-se en el lloc, malgrat els escàndols en què està involucrat:l’Operació Kitcheni l’espionatge de l’anomenada ‘policia política’ del PP".

Notícies relacionades

En la mateixa línia, s’ha queixat Josep Lluís Cleries, portaveu del PDECat. "El Senat està sotmès als capricis del senyor Cosidó", ha denunciat abans de recomanar al dirigent que deixi els seus càrrecs per les ombres de sospites que hi ha sobre ell. 

El PP ha decidit mantenir la seva iniciativa malgrat que la resta dels grups li han demanat que la retirés. La Junta de Portaveus, en la qual els conservadors tenen majoria, ha decidit que el ple se celebrarà sense Sánchez, amb la intervenció dels portaveus parlamentaris. Cada un podrà parlar durant 10 minuts. Pedro Sanz, portaveu de la Mesa del Senat, ha retret a l’Executiu que no hagi comunicat una data alternativa i que el secretari de Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla, ni tan sols hagi acudit a la reunió de la Junta.