El Govern de Rajoy es recol·loca a poc a poc després de la moció

L'expresident exerceix de registrador, Santamaría de consellera i Cospedal al Suprem

Dastis és ambaixador, Escolano i De la Serna són a la privada i Catalá és pluriempleat

undefined36159277 madrid 04 11 2016  el presidente del gobierno preside  en el190119184202

undefined36159277 madrid 04 11 2016 el presidente del gobierno preside en el190119184202 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Miriam Ruiz Castro
Miriam Ruiz Castro

Periodista

ver +

Només fa set mesos que Mariano Rajoy va deixar la vida política, però al ritme que porta l’actualitat espanyola, això ja és una eternitat. Va reaparèixer aquesta divendres primer a Sevilla, per acompanyar en la seva investidura al nou president andalús, Juan Manuel Moreno, i hores després en la Convenció del PP. L’acompanyava Soraya Sáenz de Santamaría, abans vicepresidenta totpoderosa i avui disfrutant de la seva passió per les lleis al màxim òrgan consultiu del Govern. La imatge de tots dos junts va fer pertinent plantejar-se l’interrogant de què ha sigut dels integrants del seu equip.

En concret l’expresident, després de la moció de censura, va recuperar la seva plaça com a registrador de la propietat a Santa Pola, tot i que ja està a Madrid. Ingressa uns 15.000 euros al mes, a més dels75.000 a l’any que li corresponen per ser excap de l’Executiu per a despeses d’oficina, empleats o escorta. Com ell, 10 dels 13 ministres del seu últim gabinet eren també diputats, però només vuit segueixen al Congrés. La seva ‘número dos’, Santamaría, va deixar el seu escó al setembre després de perdre la batalla per liderar el PP. És ara consellera electiva del Consell d’Estat, càrrec per al qual la va proposar Pedro Sánchez i pel qual té dret a un màxim mensual de 974,16 euros com a retribució per l’assistència als plens.

L’altra exministra que va deixar la seva acta va ser María Dolores de Cospedal. Ho va fer el novembre i després que es coneguessin les seves converses amb l’excomissari José Manuel Villarejo. Llavors va sol·licitar el seu reingrés als Serveis Jurídics de l’Estat, on va exercir durant cinc anys abans d’acumular-ne més de vint en política. Cospedal va arribar a demanar autorització per exercir l’activitat privada al despatx d’advocats Hogan Lovells, que li va ser concedida al desembre, però finalment ha sigut designada a la Sala Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem. També figura com a representant del Partit Popular en el patronat del Reial Institut Elcano.

Sector privat i pluriocupació

Alfonso Dastis també ha tornat a la seva professió. Va ingressar a la Carrera Diplomàtica el 1983, i el seu predecessor en el càrrec, Josep Borrell, l’ha nomenat ambaixador a Itàlia, amb un salari que supera els 150.000 euros a l’any. Els ministres de Foment,Íñigo de la Serna, i Economia, Román Escolano, s’han passat al sector privat. De la Serna, enginyer de Camins, Canals i Ports, va ser l’únic exministre que va sol·licitar la indemnització per cessament, per la qual ingressarà 4.773,51 euros al mes. Ara és soci a la firma Amrop Seeliger i Conde, especialitzada en la recerca i desenvolupament de talent directiu. També forma part del Consell Assessor de NEC Ibèrica, amb què col·labora com a assessor en la implantació de les ‘smart cities’, i del Banc Interamericà de Desenvolupament.  

A qui no li falta feina és a Román Escolano, el ministre més breu de Rajoy (menys de tres mesos en el càrrec) i membre del Cos Superior de Tècnics Comercials i Economistes de l’Estat. Va sol·licitar autorització per unir-se al claustre del Col·legi Universitari d’Estudis Financers (Cunef) a l’agost i a la consultora EY Estudios Empresariales per a tasques d’assessoria. Aquesta mateixa setmana, el despatx d’advocats Llorente y Cuenca anunciava la incorporació d’Escolano com a Senior Advisor de l’Àrea Context Econòmic.

Notícies relacionades

La resta d’exministres de Rajoy mantenen la seva acta al Congrés, tot i que n’hi ha pluriocupats, com Rafael Catalá, extitular de Justícia. Compatibilitza l’escó amb el Patronat de la Fundació Atlètic de Madrid i el de la Fundació Legálitas. A més, és al despatx d’advocats Herbert Smith Freehills Spain i s’ha col·legiat en el Col·legi d’advocats de Madrid. Iñigo Méndez de Vigo, José Ignacio Zoido, Dolors Montserrat, Cristóbal Montoro, Álvaro Nadal, Isabel García Tejerina i Fátima Báñez segueixen al Parlament.