ENTREVISTA

Jordi Sànchez demana "desvincular" la negociació dels Pressupostos de la situació dels presos

Aposta per "crear les condicions necessàries" per tornar a investir Puigdemont

zentauroepp42598407 jordi sanchez190117101105

zentauroepp42598407 jordi sanchez190117101105 / GABRIEL BOUYS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident de l’Assemblea Nacional de Catalunya i president del grup de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, en presó preventiva des de l’octubre del 2017, ha reclamat "desvincular" la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat de la situació dels presos sobiranistes.

Segons el seu parer, el contrari és entrar en "un atzucac", ha plantejat en una entrevista a 'El Confidencial', en la qual ha criticat que les partides destinades a Catalunya en el projecte presentat pel Govern de Pedro Sánchez no arriben a la suma anunciada pel mateix Executiu.

És per això que creu que els partits independentistes han de condicionar la negociació dels PGE, "però no per la situació dels presos, per raons pressupostàries". "No es tracta que els Pressupostos sempre es quedin per sota del que s’executen. És que ja el pressupostat se situa dos punts per sota del que correspon a Catalunya.

Ús electoralista

Sànchez ha lamentat que "la dreta i una part de l’esquerra prioritzen l’ús electoralista del debat nacionalista abans que la solució al problema polític del model territorial".

"Espanya creixerà quan abordi la crisi catalana des de la maduresa política i democràtica. Mentre no ho faci, la tensió seguirà" i Espanya perdrà oportunitats vinculades a l’estabilitat i a reformes que creu imprescindibles en l’àmbit institucional.

Així, ha criticat que no es vulgui afrontar el procés sobiranista català: "Si Aznar es va asseure a dialogar amb ETA, com va fer també González, ¿per què des de la dreta i l’esquerra actual no es vol abordar el diàleg per buscar solució a la crisi territorial d’Espanya?". "¿On queda aquella afirmació que sense violència es pot parlar de tot? No fer-ho és un error que tard o d’hora es rectificarà", ha advertit.

Torra i Puigdemont

Notícies relacionades

El líder independentista ha apostat perquè l’actual legislatura catalana sigui llarga, i ha afirmat que el president de la Generalitat, Quim Torra, "no està amortitzat".

Per això, ha rebutjat que es convoquin eleccions anticipades a Catalunya, però sí que s’ha mostrat partidari de tornar a investir a Carles Puigdemont com a president: "Cal crear les condicions necessàries. I això no depèn només del Tribunal Suprem, també de modificar el reglament del Parlament perquè Puigdemont pugui ser investit a distància."