PARLAMENT

El PSC insta ERC i el PDECat a "rescatar drets" amb el seu aval als comptes de Sánchez

Cs i el PPC carreguen contra Torra pel seu viatge als Estats Units: "El 'tour' de les mentides ens està costant un ull de la cara", afirma Arrimadas

olerin45423646 la portaveu del grup parlamentari psc units  eva granados  a181012220212

olerin45423646 la portaveu del grup parlamentari psc units eva granados a181012220212 / Mariona Puig

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els socialistes no escatimen esforços per provar de seduirERC  i el PDECat perquè recolzin els pressupostos dissenyats pel Govern de Pedro Sánchez. Si a primera hora del matí la delegada de l’Executiu central a Catalunya, Teresa Cunillera, entonava davant dels mitjans els beneficis dels comptes que proven de tirar endavant, al migdia ha sigut el torn del PSC.

En una roda de premsa al Parlament, Eva Granados ha definit els comptes com "les millors de la història", conscient que els independentistes s’aferren al 'no'. "[Els Pressupostos] serveixen per rescatar drets que van ser maltractats pel PP", ha emfatitzat, i ha afegit que la seva aprovació permetrà mostrar al "conjunt de treballadors que s’ha girat full a la crisi".

"ERC i el PDECat han de decidir què fan, si volen blindar drets i llibertats o si es posen al costat del PP i Cs i continuen mirant cap al passat [...] Recordin que Catalunya ha perdut moltes oportunitats i no ens podem permetre que el 2019 sigui un altre any perdut [...] No pensin només en els seus interessos, sinó en els del conjunt. S’han de negociar i donar-los llum verda", ha animat Granados, i ha instat els independentistes al Congrés a alinear-se amb els pensionistes i les persones dependents.

L’"obsessió" de Torra

D’altra banda, Ciutadans i el PPC s’han centrat a disparar contra el Govern pel viatge del president als Estats Units. La líder de l’oposició, Inés Arrimadas, ha indicat que Quim Torra té una "obsessió" per viatjar. "El ‘tour’ de les mentides per parlar malament d’Espanya ens està costant un ull de la cara", ha etzibat des del faristol de la sala de premsa de la Cambra catalana, i ha anunciat que han presentat una iniciativa perquè la Generalitat detalli tant el cost com la llista dels acompanyants.

Així mateix, Arrimadas ha acusatPedro Sánchez de "blanquejar" Torra i de "posar-li una afombra vermella". "Al matí li dona les gràcies pel seu recolzament i a la tarda negocia els Pressupostos", ha afirmat, una cosa que ha considerat "demencial".

Des del PPC han considerat que els viatges del president "tenen més com a objectiu satisfer els egos dins de Catalunya i el seu propi electorat". "No tindrà cap transcendència més enllà dels costos a les arques públiques catalanes", ha afirmat el portaveu Santi Rodríguez.

Contra la comissió del 155

Arrimadas ha aprofitat la celebració de la comissió d’investigació sobre el 155 al Parlament, per criticar els "xiringuitos procesistes" i arremetre contra el responsable del comissionat, Pau Villòria, perquè és "membre del club dels vividors del procés, "posat a dit i cobrant 112.000 euros". "S’estan forrant a costa del procés i venen a parlar de repressió", ha deixat anar. Per això, ha demanat la seva compareixença en una comissió parlamentària que no ha especificat.

Els populars, per la seva part, han volgut "recordar i fer veure que va ser creada com a divertiment per als independentistes i com a eina publicitària i mecanisme per recalcar insistentment la seva opinió en relació amb l’aplicació del 155 de la Constitució". 

Quan se li ha preguntat per Vox, Arrimadas ha evitat definir la formació com un partit d’extrema dreta i l’ha limitat a "populista". "¿El senyor Torra és d’extrema dreta per dir que la nació catalana es pot dissoldre com un terròs de sucre per l’arribada d’immigrants?", s’ha preguntat: "Per mi és nacionalista", ha afirmat, i ha assegurat que les etiquetes del segle XX "ja no funcionen. 

Ple

Notícies relacionades

La reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus ha ultimat els preparatius per al ple de la setmana que ve. Torra compareixerà davant de l’hemicicle per les vagues i protestes de funcionaris recents, a petició de Cs i el PSC, s’abordarà si es tramita una reforma de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la supressió del Consell Comarcal del Barcelonès.    

Per la seva part, el PPC portarà al ple una proposta de llei electoral pròpia per a Catalunya, després de diversos intents en diferents legislatures per tirar-la endavant. Una iniciativa que manté els consensos als quals es va arribar i afegeix un títol en què proposen un sistema electoral que manté les quatre circumscripcions, les actuals, però que funciona a tall de circumscripció única, ja que en el recompte s’agruparan totes per repartir els escons, en una estructura de "més proporcionalitat" perquè es ponderaran positivament les menys habitades, Girona i Lleida. Així mateix, deixen la porta oberta a elegir diputats de forma directa en districtes nominals en territoris més petits, si la resta de grups ho considera adient.