ELECCIONS 2019

Plataforma per Catalunya busca acords amb Vox per presentar-se a les municipals

El partit ultradretà català, que té 8 regidors, ofereix la seva «implantació al territori»

La formació d'Abascal rebutja una coalició i els exigeix que estripin el carnet per integrar-se

jregue40060529 barcelona 11 09 2017  politica ofrendas florales al monument190111182847

jregue40060529 barcelona 11 09 2017 politica ofrendas florales al monument190111182847 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El terratrèmol per l’auge de Vox a Andalusia ha sacsejat també el magma de l’extrema dreta a Catalunya. Plataforma per Catalunya (PxC), un dels partits ultres que ha aconseguit més arrelament, s’ha acostat als seguidors de Santiago Abascal per negociar una aliança en vista de les pròximes eleccions municipals. 

Les intencions que ja va confirmar la seva líder, Mónica Lora, juntament amb Javier Ortega Smith, en una concentració amb motiu del Dia de la Constitució a Girona, s’han traduït ja en contactes per provar d’arribar a un acord, tot i que les exigències d’uns i d’altres compliquen un futur pacte. Fonts de PxC, defensen que el seu oferiment es basa en “infraestructura” i “quadros polítics”. “Omplim un buit: tenim regidors i estructura”, indiquen aquestes veus.

“Vox cada vegada s’acosta més als nostres principis, al nostre missatge identitari i social. Inevitablement ens havíem de trobar”, afegeixen, i afirmen que les converses es van iniciar “molt abans” de les eleccions andaluses. No tenen por de perdre la seva marca, perquè consideren que “és una eina per treballar, res genuí”, i demanen posar de relleu la seva “implantació al territori”. “Vox aquí no té gairebé presència, i nosaltres sí, i tots sabem que el millor és que ens entenguem”, diuen. 

1.400 afiliats

Malgrat que totes les veus mantenen que “encara està tot obert”, Vox desdenya qualsevol coalició. “No la farem amb cap partit, es digui com digui”, asseguren fonts de la formació, “perquè la nostra irrupció ja és potent, i la preveiem també a Catalunya”. El partit assegura tenir uns 1.400 afiliats sobre el terreny. “Qui consideri que pot sumar ha d’assumir els estatuts, que són molt clars: no es pot estar afiliat també en un altre partit”, conclouen, una cosa que queda blindada a l’article 6 del text.

La sortida de PxC de la plataforma Respeto, espai compartit amb España 2000 i Partido por la Libertad, va ser llegida com una de les clàusules que reclamava Vox, tot i que fonts dels dos partits ho neguen. Segons l’expert en ultradreta i col·laborador d’aquest diari, Xavier Rius Sant, l’oferta de PxC “arriba tard” perquè “els seus líders han esperat veure si se’ls acceptava com a cap de llista en alguns municipis”. 

Primàries a Vox

Notícies relacionades

Vox decidirà en una assemblea general que se celebrarà al febrer el procediment previst per a les seves candidatures a tot Espanya, que es traduirà en primàries. Busquen arrelar a Catalunya esprement al màxim el rèdit polític d’actuar com a acusació particular al judici contra la cúpula de l’1-O i, després d’inaugurar el seu nucli a Barcelona, recorreran ciutats de l’àrea metropolitana, amb especial interès al Baix Llobregat i el Besòs, a més de Tarragona i Girona. Unes “zones calentes” que comparteixen amb PxC, perquè les consideren ubicacions amb “problemes d’inseguretat ciutadana”.

PxC va obtenir 67 regidors a Catalunya després de les eleccions del 2011 (2,3% de vots), però la següent cita electoral, el 2015, va ser una desfeta i es va quedar amb vuit seients (tres al Vendrell, dos a Salt, un a Mataró, un altre a Sant Miquel de Fluvià i un últim a Roquetes). Vox, per la seva part, es va presentar a les del 2015 a Barcelona (1.520 vots, el 0,22%) i Sant Cugat del Vallès (482 electors, l’1,32%), sense obtenir regidors.