PREPARATIUS DEL JUDICI DEL SUPREM

Les defenses dels acusats del procés denunciaran la vulneració de drets

Els advocats han consensuat un tronc comú, tot i que cadascú oferirà arguments per exculpar el seu client

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053

zentauroepp46303013 20181223 year181223221053 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

Cada judici consisteix en certa manera en una lluita entre el bé i el mal. Entre els bons i els dolents. El fiscal i les acusacions demanaran una condemna per la comissió d’un delicte i les defenses, l’absolució, perquè ni n’hi ha hagut o el que s’asseu a la banqueta no és el seu autor. La vista que començarà a finals de mes o, com a molt tard, a començaments de febrer, al Tribunal Suprem pel procés independentista català reuneix aquests ingredients, més un altre de gens menyspreable que ho complica tot: la política.

I és que un dels eixos de l’estratègia de la defensa serà “denunciar” la suposada vulneració de drets dels dirigents independentistes i, sobretot, dels empresonats. “Defensarem tècnicament als nostres representats, però també atacarem i deixarem constància que el que es pretén amb aquest procés és aniquilar el moviment independentista”, ha assegurat a aquest diari un lletrat

Durant la vista de l’article de previ pronunciament ja es va veure com plantejarien el judici, alguns advocats defensors incidint en la càrrega política de l’ocorregut a Catalunya el setembre i octubre de 2017 i d’altres centrant-se en la part jurídica. Va ser evident que havien decidit no ser repetitius i que s’havien distribuït els grans blocs per negar que hagués existit delicte i molt menys el de rebel·lió, per a la qual cosa és necessari que s’hagués produït una violència que totes les defenses neguen. 

Davant l’argument de la fiscalia que hi va haver la violència necessària per entendre que es va cometre rebel·lió, o de l’Advocacia de l’Estat, que sense veure aquesta violència sí que considera l’ocorregut sedició, la defensa intentarà sostenir que el que va passar a Barcelona el 20 de setembre va ser “un moviment” pacífic vinculat a l’independentisme, una opció esgrimida per “partits legals des de fa anys”. Els advocats dels processats construiran una versió diferent i “alternativa” a la sostinguda per les acusacions, afegint el vessant tècnic i jurídic.

Comú denominador

Notícies relacionades

Les defenses, així, tindran un comú denominador i faran pinya entorn de les accions que va desplegar l’Executiu de Carles Puigdemont i a la violació de drets fonamentals, tot i que cada lletrat oferirà elements exculpatoris concrets respecte als seus clients. Una de les raons és que no a tots els processats se’ls atribueix el delicte de rebel·lió. Els acusats de malversació i desobediència centraran els seus esforços en demostrar que no es van utilitzar fons públics en el referèndum de l’1-O, com sosté la fiscalia.  Divendres passat, els advocats defensors van mantenir una reunió per polir detalls en la petició de prova i testimonis.    

A la vista de l’article de previ pronunciament, Andreu Van den Eynden, advocat de l’exvicepresident Oriol Junqueras i de l’exconseller Raül Romeva, i Marina Roig, del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van ser els que més clarament van defensar els interessos dels seus clients davant del tribunal recorrent a la política, mentre que Jordi Pina, de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana Jordi Sànchez i els exconsellers Jordi Rull i Josep Turull, i Judit Gené, que al costat de Javier Melero representa els exconsellers Joaquim Forn i Meritxell Borrás, van recórrer a arguments més tècnics per negar el més important: l’existència dels delictes de què se’ls acusa.