JUDICI DE L'1-O

Inquietud en la defensa dels presos pel paper de Francesc Homs

L'exconseller assessora JxCat en la preparació de la vista

fcasals45388610 graf1986  barcelona  08 10 2018   la mujer del exconseller d181008100433

fcasals45388610 graf1986 barcelona 08 10 2018 la mujer del exconseller d181008100433 / MARTA PEREZ

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

Francesc Homs té una trajectòria de llarg recorregut en la política catalana: va ser un dels artífexs de l’Estatut i, de la mà d’Artur Mas, va ocupar el Departament de Presidència i va ser portaveu de la Generalitat. Després va provar sort al Congrés, però la inhabilitació per la consulta del 9-N va frenar la seva carrera. La que va emprendre després, quan va reprendre la seva professió d’advocat per a –entre altres coses– ajudar els acusats del procés, ha acabat generant inquietud en la defensa dels presos.

Malgrat que es presenta com a “coordinador de la defensa” dels acusats de JxCat –així va aparèixer també retolat en l’entrevista que TV-3 li va fer divendres passat–, el paper d’Homs és sobretot polític. Té l’encàrrec de Junts per Catalunya de col·laborar amb Jordi Cuminal –un altre exdirigent que continua en actiu en segon pla– en el recolzament als presos, per “convertir arguments jurídics en polítics”, segons fonts de la formació.

Però, segons l’opinió d’alguns dels advocats defensors, aquesta tasca interfereix en la seva feina, cosa que ja ha generat malestar. A l’entrevista de TV-3 de divendres, per exemple, Homs va assegurar que els presos de JxCat tenen previst demanar que el Rei comparegui com a testimoni en el judici que se celebrarà al Suprem.

Segons la seva opinió, la presència de Felip VI seria important perquè el seu discurs del 3 d’octubre de l’any passat va poder canviar el posicionament dels tribunals respecte a les penes que es podia atribuir als acusats, en el sentit que a partir d’aquell moment es va començar a elucubrar amb els delictes de rebel·lió i sedició, pels quals finalment alguns van ser processats.

No obstant, fonts de la defensa asseguren que aquesta decisió no està presa. De fet, afegeixen les mateixes fonts, és més probable que s’inclinin per demanar la compareixença com a testimoni no del Monarca, sinó del cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, perquè Felip VI no estaria obligat a comparèixer i ell, en canvi, sí.

“Coordinador de les defenses”

El mateix divendres es va produir un altre fet que podria ajudar a marcar distàncies entre el paper que el mateix Homs i JxCat atribueixen a l’exconseller i el que els advocats dels presos desitgen que tingui. Aquell dia, es va fer una important reunió de coordinació de les defenses, i Homs ni tan sols va assistir-hi.

Notícies relacionades

Fa una mica més d’un any ja es va produir un altre episodi significatiu. L’1 de desembre del 2017, Homs va voler assistir com a “coordinador de les defenses” dels acusats del PDECat a les seves declaracions davant el jutge Pablo Llarena al Tribunal Suprem. El primer dia no el van deixar entrar, perquè no estava personat, i va esperar que la diligència acabés als passadissos de l’alt tribunal.

En vistes posteriors, Homs sí que va poder assistir a les sessions. Fonts jurídiques asseguren que se’l va deixar passar com a advocat de recolzament d’un dels lletrats. A cada encausat se li permeten dos advocats, i Homs anava com a segon.