13 jul 2020

Anar al contingut

JUDICI PER L'1-O

Cuixart: "És el Rei qui s'hauria d'asseure al banc dels acusats"

El president d'Òmnium Cultural assegura que el judici obligarà l'Estat a asseure's a una "mesa de negociació política"

Rebutja un pacte amb la fiscalia i recalca que no acceptarà un indult de l'Estat

Efe

Cuixart: "És el Rei qui s'hauria d'asseure al banc dels acusats"

JOSE LUIS ROCA

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en presó preventiva a la presó de Lledoners (Barcelona), considera que "és el Rei qui hauria d’asseure’s al banc dels acusats". Així ho ha afirmat en una entrevista per escrit amb Efe, poques setmanes abans que arrenqui el judici oral al Tribunal Suprem per la causa de l’1-O.

"Qui ha de respondre per la violència que hi ha hagut a Catalunya és el rei d’Espanya, perquè només l’han exercit els poders de l’Estat. És Felip VI qui hauria d’asseure’s al banc dels acusats", ha remarcat.

Cuixart, que afronta una petició fiscal de 17 anys de presó per presumpte delicte de rebel·lió, s’ha mostrat convençut que el judici "obligarà l’Estat a asseure’s en una mesa de negociació política" i ha afegit: "No serà el final de res. Les nostres sentències seran les seves condemnes".

Segons el seu parer, els processats pel referèndum unilateral de l’1 d’octubre del 2017 es troben davant d’"un judici polític i un tribunal d’excepció", en què es jutjarà "el dret a defensar el dret a l’autodeterminació i l’exercici de llibertats bàsiques".

"Judici a la democràcia"

Es tracta, segons la seva opinió, d’un "judici a la democràcia i contra la població civil", per això la seva estratègia de defensa "només pot ser política".

"Qui volia que la presó ens fes renunciar als ideals de justícia i llibertat per a tothom, no ha aconseguit el seu objectiu. El judici i la presó són també un altaveu internacional excepcional de denúncia de la deriva antidemocràtica i totalitària que patim els ciutadans d’aquest país", ha afirmat.

Ha explicat que anirà al judici amb ànim d’"acusar l’Estat de criminalitzar la llibertat ideològica i de vulnerar drets fonamentals", i ha reivindicat la "desobediència civil" com un "instrument legítim i imprescindible per preservar drets i llibertats bàsiques".

"Si ens condemnen per exercir drets fonamentals, es dinamitaran els fonaments d’un Estat democràtic. La democràcia està en risc perquè ens volen condemnar per haver exercit drets humans, i, a més, volen fer-ho de la mà de l’extrema dreta de Vox. La situació és certament molt greu", ha alertat.

Descarta un pacte

D’altra banda, Cuixart ha descartat arribar a qualsevol tipus de pacte amb la fiscalia: "Pactar sobre la nostra innocència seria condemnar les futures generacions a viure en un Estat totalitari i trair l’esforç dels que s’hi van deixar la pell per evitar-ho".

"L’objectiu no és sortir de la presó, sinó aconseguir viure en una societat plenament lliure", per això ha fet una crida a "tots els ciutadans de l’Estat que volen tombar el règim del 78", perquè s’ha de fer "tot aquest camí junts" i "desmantellar el franquisme de les estructures de poder de l’Estat", ha dit.

També ha advertit que no acceptarà "cap indult": "No podem, és una qüestió de dignitat i coherència", ha dit Cuixart, que no té "cap pressa per sortir, si no és amb dignitat".