PRETENSIÓ DE JXCAT

Torrent, sobre un possible nou intent d'investidura de Puigdemont: "No prendrem cap decisió que no sigui efectiva"

El president del Parlament creu que una sentència condemnatòria per l'1-O no ha de suposar el final de la legislatura

zentauroepp46474477 roger torrent190109102148

zentauroepp46474477 roger torrent190109102148 / Laura Figuls

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Parlament, Roger Torrent, ha mostrat aquest dimecres el seu rebuig a un eventual nou intent d’investir Carles Puigdemont després que en els últims dies diputats de Junts per Catalunya hagin apostat per aquest gest. A més, el pròxim 18 de gener es constituirà a la Cambra la ponència conjunta sobre la reforma del reglament i un dels punts que JxCat posarà sobre la taula és una modificació per permetre la investidura a distància.

Segons ha manifestat Torrent en declaracions a Catalunya Ràdio, "qualsevol pas ha de ser efectiu i tangible" i ha destacat que els mateixos grups parlamentaris han dit que no està sobre la taula "qualsevol altre escenari".

El president de la Cambra catalana ha defensat que el Govern de Quim Torra "té molta feina de present" i ha posat com a exemples l’aprovació dels Pressupostos  del 2019 i les lleis socials suspeses. "Hi ha un Govern que ha de governar", ha afegit.

Quan li han preguntat si això significa que aquesta legislatura no hi haurà un intent d’investidura de Puigdemont, Torrent ha respost que això no ha de dir ell, sinó que correspon als grups parlamentaris.

Respecte a les conseqüències d’una sentència condemnatòria per l’1-O, Torrent entén que no significaria el final de la legislatura malgrat admetre que és el president de la Generalitat que té potestat de prendre aquesta decisió. "El que hi haurà són unes institucions fortes i una resposta institucional i democràticament contundent. Cívica, pacífica, no violenta, democràtica i contundent", ha remarcat.

"Activitat frenètica" al Parlament

D’altra banda, Torrent ha defensat que el Parlament té una "activitat molt frenètica" tot i que de vegades el que es vol destacar és l’esbronc. Ha concretat que la Cambra catalana ha aprovat tres lleis, que hi ha 30 proposicions de llei a punt de ser debatudes, set projectes de llei presentats i set iniciatives populars així com "més comissions que mai".

Notícies relacionades

Quant als Pressupostos Generals de l’Estat, ha insistit que ERC no donarà un "xec en blanc" i ha condicionat els comptes que el president del Govern central, Pedro Sánchez, sigui "valent" i "abandoni la repressió per apostar per la política".

En aquest sentit, ha demanat una mesa de negociació de govern a govern. Segons Torrent, la no aprovació dels Pressupostos de l’Estat no comporta necessàriament eleccions i ha posat l’exemple de Catalunya. "¿Apel·lar a la por? ¿Que si no aprovem els Pressupostos vindrà una situació pitjor per als nostres interessos democràtics? ¿Només hi ha aquesta alternativa?", s’ha preguntat.