ERC creu que "hi ha temps" per negociar els Pressupostos

Hisenda registrarà els comptes dilluns vinent al Congrés i es fixarà el calendari de tramitació

Montero es reunirà amb Podem i li donarà informació sobre l'avantprojecte abans de divendres

fcasals45688784 madrid 30 10 2018  congreso de los diputados  final de la re181030142026

fcasals45688784 madrid 30 10 2018 congreso de los diputados final de la re181030142026

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Tot està a l’aire, però l’atmosfera possibilista sembla anar guanyant espai dia a dia perquè els Pressupostos del 2019 no naufraguin. Les forces independentistes recorden que no hi ha res decidit i queda temps per negociar-los amb el Govern una vegada arribin al Congrés. Serà dilluns vinent, 14-E, quan la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, els registri al Parlament, després de l’aprovació que aquest divendres farà el Consell de Ministres. La setmana que ve la Taula de la Cambra Baixa fixarà el calendari de tramitació dels comptes públics. És a dir, els terminis que tindrà l’Executiu per exposar el seu avantprojecte i aconseguir uns recolzaments que encara no té lligats i que ho haurà de fer mentre comença el judici del procés, que podria influir en les posicions dels independentistes.

Aquest dimecres ERC s’ha tornat a mostrar oberta a negociar.  El seu portaveu al Congrés, Joan Tardà, ha remarcat que "hi ha temps" per seure a dialogar sobre un possible recolzament als comptes, tot i que per tenir aquest suport, al·lega, l’Executiu ha de moure les seves posicions. "Si el Govern es mou, nosaltres actuarem en conseqüència. Sap el que li hem reclamat: que es moguin des del punt de vista judicial i avancin en una solució democràtica que incorpori totes les opcions que hi ha a Catalunya davant del problema", ha subratllat. 

Tot i que res està tancat, de moment ERC i  el PDECat s’inclinen per no bloquejar el primer tràmit parlamentari, el debat de la totalitat, amb una esmena que els obligaria a votar al costat del PP i Cs. En tot cas, Tardà ha admès la tesi de l’exconsellera de Treball, Dolors Bassa, que aquest dimarts va demanar no "deixar caure" Pedro Sánchez perquè un Govern del PP seria pitjor. "Un govern del PSOE recolzat per Podem és per definició més dialogant que un del PP recolzat per Ciutadans", ha assumit.

Notícies relacionades

Encara així, ha instat el president a no plantejar "solucions trampa", com la reforma de l’Estatut que planteja, que no incloguin solucions per als anhels independentistes. També ha opinat que "és molt lògic i molt legítim" que Sánchez viatgi aquest dissabte a Barcelona per presentar els Pressupostos a la societat catalana, a l’arrencada d’una campanya que vol visibilitzar la bondat dels comptes per a la ciutadania.

Mentrestant, Montero es reunirà amb Podem entre aquest dimecres i dijous. La formació que lidera Pablo Iglesias va demanar la trobada i l’avantprojecte de llei, decidit a "vigilar" el pacte segellat amb Sánchez. El Govern ha indicat que en aquesta trobada els donarà "informació" però que no pot entregar el document abans que divendres el vegi el Consell de Ministres.