L'HORITZÓ DE LA LEGISLATURA

Sánchez viatjarà a l'Índia en l'últim trimestre de l'any

La visita del president confirma que el Govern no pensa en un avanç electoral a curt termini

"És la primera democràcia del món en nombre de persones", remarca Borrell a Nova Delhi

undefined46470401 graf5815 nueva delhi  india  8 1 2019   el ministro de asunt190108102307

undefined46470401 graf5815 nueva delhi india 8 1 2019 el ministro de asunt190108102307 / Zipi

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern no dona cap símptoma que contempli convocar a curt termini eleccions. Al contrari. Cada dia dona mostres que aguantarà, com a mínim, fins a la tardor d’aquest any, descartant tant un avançament al març com la possibilitat que els comicis generals coincideixin al maig amb els autonòmics, municipals i europeus. Després d’anunciar Pedro Sánchez que el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat, el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, ha donat per fet des de Nova Delhi que el president seguirà en la Moncloa després de l’estiu.

Després d’entrevistar-se amb la seva homòloga índia, Sushma Swaraj, Borrell ha assenyalat aquest dimarts que Sánchez viatjarà a l’Índia "en l’últim trimestre de l’any". La data encara s’ha de concretar, i en part vindrà condicionada per la celebració d’eleccions al país asiàtic al maig, però suposa confirmar que no hi haurà comicis generals a Espanya fins després d’aquest viatge oficial.

Sánchez ja ni tan sols condiciona la durada de la legislatura a la sort dels seus comptes públics, que depenen per a la seva aprovació d’ERC i el PDECat, grups que fins al moment han assenyalat que no recolzaran aquí el Govern. Una altra cosa, no obstant, és la tramitació dels Pressupostos, la seva discussió en el Parlament, un procés que pot allargar-se durant dos o tres mesos, sempre que republicans i postconvergents no presentin esmena a la totalitat ni recolzin les del PP i Cs.

L’Executiu té certa esperança dipositada en ERC i el PDECat. "Hi ha discussió entre els grups independentistes sobre la conveniència de presentar una esmena a la totalitat. Però dic jo que abans de prendre una decisió hauran de conèixer els Pressupostos", ha dit Borrell, que també ha remarcat que tant ell com altres ministres treballen amb "l’horitzó" d’acabar la legislatura, portant-la fins al 2020.

Relacions "més fortes"

La visita de Sánchez a l’Índia, en qualsevol cas, suposa un pas més per part de l’Executiu per aprofundir en els vincles amb el país asiàtic, on encara hi ha molt camí per recórrer. Dos exemples. Els intercanvis comercials d’Espanya amb la Xina, l’Índia i Rússia (els tres al mateix temps) són menors que els que té amb Portugal. I el nombre anual de visats turístics de ciutadans indis per visitar Espanya és gairebé cinc vegades menor que els sol·licitats per viatjar a França: 60.000 davant 280.000.

Notícies relacionades

En els últims temps, les empreses espanyoles han augmentat la seva presència a l’Índia. Airbus ha rebut la concessió d’un contracte, encara no firmat, per a la fabricació de 56 avions, 16 d’ells a Espanya i els 40 restants al país asiàtic. I Navantia es troba "ben posicionada", segons el Govern, en la licitació per fabricar quatre portahelicòpters. Els interessos espanyols no només inclouen el camp militar, sinó també el civil, amb possibilitats d’entrar al mercat ferroviari i l’energètic, entre d’altres.  

"L’Índia és la democràcia més gran del món des del punt de vista del nombre de persones –ha assenyalat Borrell–. Són 1.350 milions que constitueixen una democràcia complexa d’administrar. Quan parlem de la diversitat cultural i lingüística d’Europa, aquí ens quedem curts. I no obstant són un país federal, amb una estructura descentralitzada. I tot això amb un sistema democràtic que funciona i que no ha tingut, tret d’un petit període d’estat d’excepció, cap incident polític ni militar. És una raó més per tenir bones relacions amb l’Índia. Tenim valors democràtics compartits. No podem dir el mateix amb altres països del sud-est asiàtic amb els quals probablement comerciem més. Cal establir relacions més fortes".