Sánchez arrenca a Barcelona una campanya per defensar el seu Pressupost

El PSOE confia que tirarà endavant els comptes tot i que encara no negocia amb ERC i PDECat

La direcció estatal socialista creu que Susana Díaz s'ha de presentar a la investidura

undefined46372758 madrid  28 12 2018  pedro s nchez  presidente del gobierno  190108093734

undefined46372758 madrid 28 12 2018 pedro s nchez presidente del gobierno 190108093734 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez posa en marxa una campanya per defensar els seus Pressupostos que arrencarà aquest dissabte a Barcelona, només un dia després que el Consell de Ministres aprovi l’avantprojecte de llei d’uns comptes públics que arribaran al Congrés la setmana que ve sense tenir garantits els recolzaments parlamentaris perquè tirin endavant. Encara així, la direcció del PSOE és “optimista” i no assumeix cap altra possibilitat més allà que s’aprovin. 

Per explicar les ‘bondats’ d’aquests Pressupostos just quan ha de començar la negociació amb els partits independentistes el president del Govern serà aquest dissabte a Barcelona, acompanyat pel líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i diumenge, a Burgos.

Són actes que formen part d’una campanya que té la voluntat de fer visible els ciutadans la importància que la llei tiri endavant, en dues direccions: per l’impacte social d’aquests comptes i per les inversions territorials que aniran destinades a les comunitats autònomes. O vist d’una altra manera, campanya de carrer per pressionar ERC i PDECat a recolzar els Pressupostos en el Congrés. O com a mínim, en l’immediat, a evitar que plantegin una esmena a la totalitat, cosa que deixaria la legislatura seca. 

“No contemplem cap altra possibilitat [que no sigui que s’aprovin]. Si en contempléssim una altra, estaríem desistint, no posaríem la força ni la voluntat de tirar-los endavant. Aquest és el nostre objectiu i no podem caure en cap possibilitat ni debilitat”, ha explicat aquest dimarts el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, que s’ha mostrat “optimista” en aconseguir els recolzaments que necessiten per aprovar-los.

¿Té aquest optimisme un fonament argumental? ¿Implica que l’Executiu cedirà en alguns dels gestos que li demana el Govern perquè ERC i PDECat s’avinguin a validar-los? “El gest són les polítiques socials i les inversions territorials que es poden esperar”, ha respost. En altres paraules “els gestos amb Catalunya seran els mateixos que amb moltes altres comunitats d’Espanya”.

Sobre les negociacions, Ábalos ha recordat que la voluntat és dur-les a terme amb tots els partits i que no hi ha “prioritat” en cap grup parlamentari.

Andalusia

Notícies relacionades

Mentre PP, Ciutadans i Vox ultimen les seves negociacions a Andalusia, la direcció estatal del PSOE considera que Susana Díaz s’hauria de presentar a la investidura, perquè els socialistes van ser a primera força en les eleccions del 2 de desembre passat. Sobre el futur de la líder en aquest territori, Ábalos ha assenyalat que aquesta decisió serà, al seu dia, en mans de la militància i que, ara mateix, no hi ha cap fet que obligui a obrir un procés orgànic. 

“Els lideratges es consoliden pels seus èxits. I els que decideixen si són èxits o fracassos és la militància” ha defensat després de recordar que no hi ha hagut “cap fet en què actuar”, per la qual cosa qualsevol decisió s’hauria de prendre des de la direcció andalusa del partit. “No tutelem però això no vol dir que no exercim la nostra responsabilitat”, ha plantejat.