ENTREGA DESPATXOS A JUTGES

El Rei: «El respecte a les resolucions judicials és indispensable en democràcia»

Felip VI destaca la importància d'un poder judicial «independent i imparcial» per a la convivència

Lesmes demana als nous jutges que defensin el «caràcter irrenunciable» de l'imperi de la llei

rey / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Rei Felip VI va destacar aquest dimarts la importància d’un poder judicial “independent i neutral” que imparteixi justícia per aconseguir “una societat moderna i avançada, plenament democràtica com és l’espanyola”. En l’acte d’entrega de despatxos als nous jutges, Felip VI va afirmar que la funció de jutjar i fer executar el jutjat atribuïda a un poder “independent i separat dels altres”, juntament amb “el respecte a les resolucions judicials dictades pels òrgans judicials són condicions indispensables en qualsevol democràcia que es preï de ser-ho”.

Durant la seva intervenció, en un acte que per primera vegada se celebra a Madrid i no a Barcelona, on té la seu l’Escola Judicial, el monarca va fer una encesa defensa del poder judicial, en un moment en què ha sigut molt qüestionat per diferents resolucions, però especialment les relatives al procés independentista català.

“El nostre poder judicial compta amb plena legitimitat i la vostra actuació individual com jutges ha de contribuir a mantenir-la i reforçar-la. Ho aconseguireu –va dir el Rei als jutges de la 68 promoció– actuant sempre des de la independència i la imparcialitat, aplicant la llei al cas concret des del més estricte rigor tècnic, però també des de l’equitat i valorant, de manera conscienciosa, les circumstàncies  específiques de cada assumpte sobre el que hagueu de decidir”.

Va afegir que “en l’origen i en l’essència dels vostres pronunciaments se situa la Constitució espanyola com a norma fonamental de la nostra convivència, que inspira la resta d’ordenament jurídic i que ens assegura un escenari cert, sòlid i fiable de drets i llibertats”. 

Va ressaltar que Espanya és “una nació valorada i reconeguda al món per qualitat de la seva democràcia, per la solidaritat de la seva gent i per la riquesa i la varietat de la seva cultura”, així com “la fortalesa de les seves institucions”, resultat de “l’excel·lència personal posada al servei del bé comú”. “Especialment en els moments de dificultat, el talent, persones, són més importants que mai”, va agregar abans de destacar la importància del personal de l’Administració de Justícia per a això.

25 anys de formació

Per la seva part, el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va aprofitar la seva intervenció per sortir al pas de les crítiques que s’han produït pel fet que l’acte d’entrega de despatxos s’hagi celebrat a Madrid i ho va atribuir al quaranta aniversari de la Constitució i al 25 de la llei que atribueix la formació dels jutges al seu òrgan de govern. 

Notícies relacionades

Durant l’acte, que es va celebrar a la seu de la Reial Acadèmia Espanyola, sota un retrat del seu fundador, Felip V, i de Cervantes, Lesmes va demanar als futurs jutges que contribueixin amb les seves decisions a la pau social i que defensin “el caràcter irrenunciable dels principis i postulats més bàsics de la nostra convivència: l’imperi de la llei i el respecte als drets individuals i col·lectius”.

Dels 63 nou jutges, dels que 40 són dones i 23, homes, la primera en recollir el seu despatx va ser la número 1 de la promoció: Carlota Alonso Benito. A més del Rei i de Lesmes, també van entregar els nous despatxos la fiscala general de l’Estat, María José Segarra, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, i el director de l’Escola Judicial, Jorge Jiménez.