GALA LITERÀRIA

Manuel Valls, al guanyador del premi Josep Pla per haver recordat els presos: "Mira que sou pesats"

El candidat a l'alcaldia de Barcelona expressa la seva "tristesa i ràbia" pel discurs de Marc Artigau

pla-presos-politics / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El candidat a l’alcaldia de Barcelona Manuel Valls va mostrar ahir a la nit el seu enuig per l’al·lusió als polítics independentistes presos que va realitzar en el seu discurs el guanyador del premi Josep Pla, Marc Artigau, en l’entrega del guardó literari, que s’atorga junt amb el Nadal.

Valls, que va acudir a la cerimònia, va proferir diversos exabruptes, segons han explicat alguns dels assistents. Així mateix, va plasmar a Twitter la seva molèstia: "Aquesta nit he sentit tristesa, ràbia i vergonya després d’aquest discurs i aquesta demagògia... pobre Josep Pla... ¡N’hi ha prou!".

L’exprimer ministre francès contestava d’aquesta manera el missatge que va llegir Artigau, que va assegurar que li produïa "tristesa i ràbia viure en un país on hi ha presos polítics i on el govern legítim de la Generalitat està exiliat".

Incomoditat

La consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, és una de les que han narrat detalls de com va reaccionar Valls en aquell moment. Segons el seu relat, el candidat es va molestar "moltíssim". "Valls ha respost [a Artigau] ‘mira que sou pesats’, encarant-se a ell mirant la pantalla i generant una incomoditat manifesta a la sala", ha detallat en el seu perfil de Twitter.

La periodista i escriptora Pilar Eyre, asseguda a la mateixa taula que Valls durant l’acte, ha afegit que el candidat a l’alcaldia va culpar de la situació l’expresident de la Generalitat Artur Mas, situat a la taula presidencial, i va dir "Mas, Mas, tu en tens la culpa".

Un altre dels presents en el sopar, l’escriptor Jordi Cabré, ha afegit que Valls es va adreçar a la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i li va etzibar: ¿Com permets això?".

Reaccions

El guanyador del premi, Marc Artigau, ha recorregut a la ironia per replicar Valls. "No sé qui és Manuel Valls. No sé a quin partit representa, m’enganxes en fora de joc. No sé si és un fitxatge del PSG [París Saint-Germain]", ha manifestat l’escriptor en declaracions a EL PERIÓDICO abans de reblar que no volia parlar sobre l’alcaldable. "Això seria seguir-li el joc i donar-li minuts", ha afegit, informa Anna Abella.

Quan li han preguntat si entén que hi pugui haver queixes per la seva referència als polítics presos, Artigau ha assegurat que no ho entén: "Puc respectar-ho, però no entendre-ho".

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, present en l’entrega de premis, ha expressat aquest dilluns els seus dubtes sobre si la protesta del candidat "era una ‘performance’ calculada per ser la notícia del sopar".

Notícies relacionades

"Els crits a una pantalla de televisió, els retrets a T. Cunillera... Tot va ser tan histriònic, tan fora de lloc, que a mi em va quedar el dubte de si era tot una ‘performance’ calculada per ser la notícia del sopar". "Estem parlant d’un polític professional assessorat amb molts diners", ha afirmat Colau en un apunt a Twitter.

Per la seva banda, el candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha acusat Valls d’atacar la llibertat d’expressió amb la seva reacció al discurs d’Artigau.