ENTREVISTA

Iceta descarta una negociació «a fons» amb Torra abans de la sentència del procés

El líder del PSC afirma que també fa falta un acord a Catalunya que sumi dos terços del Parlament

7b6a9fb9-ca82-4f30-adbc-d9fea54185f1-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Efe

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dissabte que difícilment hi podrà haver una “negociació a fons” entre Govern i Generalitat fins que hi hagi una sentència del judici del procés i, a més, un acord dins de Catalunya per a una proposta que sumi el recolzament de dos terços del Parlament.

En una entrevista amb Efe, Iceta ha considerat que aquests dos factors –el “parèntesi” que suposa el judici del procés independentista i la falta d’una proposta de consens a Catalunya– compliquen ara per ara una negociació profunda entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra.

El que no exclou segons la seva opinió que sí que es pugui avançar en “acords concrets” que puguin començar a encarrilar-se, per exemple, en la reunió entre els dos executius prevista per a aquest mes.

El dirigent socialista ha reconegut que el judici, “d’alguna manera, situa una espècie de parèntesi o ‘impasse’, perquè tot i que són vies absolutament diferents, la de la política i la justícia, és obvi que una interfereix sobre l’altra i determinades negociacions més de fons no es poden establir en aquests moments”, ha argumentat.

“No ens hem d’enganyar: fins que no hi hagi sentencia en el judici i fins que el moviment independentista no n’hagi articulat quina és la seva proposta després d’aquesta sentència, difícilment podrem avançar en una negociació política de fons”, ha incidit.

Però més important que la celebració del judici és, per a Iceta, el fet que a Catalunya “no hi ha prou acord sobre quin és el camí per avançar”, per la qual cosa “sense que hi hagi aquest acord al si de Catalunya, difícilment es tindrà prou força per negociar amb l’Estat”.

Ha recordat així que en aquests moments no hi ha cap proposta que uneixi un recolzament de dos terços del Parlament, que és la majoria mínima que es requereix per a una reforma estatutària o del sistema institucional català.

“Primer hem de fer els deures a casa, abans d’intentar una negociació a fons sobre una qüestió que encara és molt controvertida Catalunya endins”, ha insistit.

Noves reunions

No obstant, Iceta ha matisat que “seria absurd dir que fins que no passi el judici no podem fer res”, motiu pel qual ha considerat positiu que els dos executius “hagin decidit mantenir la seva relació oberta i hagin quedat situats a noves reunions”, com la que es durà a terme aquest mes de gener.

Una trobada en el que ha considerat que es podria “avançar” en aspectes com inversions, prioritats pressupostàries, col·laboració en polítiques públiques o la retirada de recursos competencials a les lleis catalanes suspeses pel Tribunal Constitucional.

Precisament sobre aquest últim punt i davant de la possibilitat que la Generalitat pogués aprovar en el Parlament una llei òmnibus per tornar a tramitar totes aquestes lleis suspeses, sense esperar a la negociació amb el Govern, Iceta ha advertit que “si es reiteren els mateixos plantejaments, podem caure en el mateix error i el mateix bloqueig”.

El líder socialista català ha recordat el Govern que la Moncloa ha retirat ja dos recursos després de reunions entre tots dos executius i que aquesta és la “via correcta”, ja que “l’única solució és quan es dialoga, negocia i pacta” i s’evita, d’aquesta manera, que acabi sent “un arbitratge extern a la política el que decideixi”, en al·lusió al TC.

I ha incidit que per evitar aquests “problemes competencials”, hi ha diferents vies prèvies, ja sigui el del diàleg entre els dos governs abans d’aprovar-se la llei o, fins i tot una vegada aprovada, la d’“un procés negociat entre les dues parts, reconegut per la mateixa legislació”, per evitar la presentació d’un recurs.

Els 21 punts de Torra, descartats

El que Iceta sí que ha descartat és que en la reunió d’aquest mes entre els dos governs s’abordi la proposta de 21 punts que Torra va entregar al president del Govern, Pedro Sánchez, en la seva trobada del 21 de desembre passat a Barcelona.

“No és una base per negociar”, ha asseverat Iceta, que ha considerat que qui hauria de fer públic aquest document és el mateix Torra, ja que va ser aquest que va revelar la seva existència.

El socialista ha enlletgit a Torra que només es dirigeixi a l’electorat independentista i que “no perdi l’ocasió per demostrar que és incapaç de situar-se en la tessitura d’algú que vol representar el conjunt de catalans”.

“És molt difícil que sigui creïble la voluntat del Govern (de diàleg) si no hi ha una renúncia expressa a la via unilateral i il·legal. El discurs de Torra sovint és massa contradictori amb el diàleg que diu perseguir”, ha recalcat Iceta.

D’altra banda, ha fet pinya amb el president del Govern i ha volgut enviar un missatge a aquells barons socialistes crítics amb la política de diàleg de Sánchez amb la Generalitat.

“Entenc que hi pugui haver prevencions, pors i incerteses, però sens dubte Sánchez ha donat totes les raons per a la confiança en el camí que ha traçat i la manera que té de dirigir la política de l’Estat”, ha afirmat.

Notícies relacionades

Malgrat considerar que hi ha “unanimitat absoluta” en el PSOE en què hi ha d’haver “diàleg dins de la llei”, ha reiterat que s’ha “de donar la màxima confiança al president del Govern perquè, en aquest marc, sigui capaç d’avançar en la resolució del problema”.

I és que, ha sentenciat Iceta, Sánchez “ha demostrat que vol dialogar”, però també que “si algú trenca el marc legal, s’actuarà amb contundència per restablir la legalitat”.